Donald Trump isi apara zidul de la frontiera cu Mexicul: Cat sange american sa curga pentru ca Congresul sa-si faca treaba?

Intr-o alocutiune solemna de noua minute, in Biroul Oval, presedintele Statelor Unite a avertizat pe tema imigrantilor ilegali care fac sa curga “sange american”, insa a renuntat sa lanseze o procedura de urgenta exceptionala care ar fi aruncat in aer un adevarat butoi cu pudra la Washington.
In a 18-a zi a unui?”shutdown” care paralizeaza partial administratiile federale, el a reluat argumentele pe care le repeta de saptamani pe Twitter, provocand reactii puternice in randul democratilor, care-l acuza ca se joaca cu frica in mod iresponsabil si ca prelungeste impasul bugetar.
“In aceasta seara va vorbesc pentru ca asistam la o criza umanitara si securitara tot mai mari la frotiera de sud”, a lanat el din celebra incapere a Casei Albe, in care au fost sustinute numeroase alocutiuni ramase in istorie, precum cea a lui?John F. Kennedy in cel mai puternic moment al crizei rachetelor sovietice din Cuba.
El a reclamat din nou 5,7 miliarde de dolari pentru “o bariera de otel mai degraba decat un zid de beton”. Promisiunea emblematica a campaniei sale, zidul a ramas pana in prezent litera moarta, iar democratii refuza sa deblocheze fonduri in vederea a ceea denunta drept o solutie “medievala”.
Acestia din urma, care se opun finantarii acestui zid pe care-l considera “imoral”, costisitor si ineficient, au denuntat imediat faptul ca presedintele nu intinde o mana, indemnandu-l din nou sa “redeschida Guvernul”.
“Presedintele Trump trebuie sa inceteze sa-i mai ia pe americani ostatici, trebuie sa inceteze sa creeze din nimic o criza” a imigratiei si umanitara la frontiera, a subliniat presedinta Camerei Reprezentantilor?Nancy Pelosi.
Negocieri bugetare se afla intr-un punct mort, de peste doua saptamani, iar aproximativ 800.000 de functionari federali sunt obligati sa ramana acasa si sa astepte sfarsitul blocajului pentru a fi platiti.
Iar recordul celui mai indelungat?”shutdown” din istorie ar putea sa fie doborat in curand – 21 de zile de la sfarsitul lui 1995 la inceputul lui 1996, in timpul presedintiei lui Bill Clinton.
“AMERICANI UCISI BRUTAL”
Dupa 24 de ore de intense speculatii la Washington, Trump nu a mai anuntat un recurs la?”National Emergencies Act”, care i-ar fi permis sa ocoleasca Congresul si sa se sprijine pe armata pentru a construi edificiul.
Insa el a insistat asupra necesitatii, imperioasa in opinia sa, de a-si realiza proiectul, indepartand speranta unei iesiri rapide din?shutdown.
“Cat sange american sa curga pentru ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *