Donarile de organe – blocate de un proiect al Ministerului Sanatatii. Ce spun specialistii
Donarile de organe risca sa fie blocate, daca proiectul de ordin privind infiintarea Registrului National de Evidenta a Donatorilor de Organe, Tesuturi si/sau Celule Umane, propus de Ministerul Sanatatii, va fi adoptat.
Proiectul prevede obligatia persoanelor care sunt de acord ca, in caz de deces, organele lor sa fie transplantate, sa dea o declaratie notariala in acest sens, urmand ca doar astfel sa fie inscrise din timpul vietii intr-un registru national creat la Ministerul Sanatatii.
Declaratia notariala este, in prezent, una dintre posibilitatile legale pentru donarea de organe. “In sase ani, de cand s-a introdus aceasta posibilitate, nicio persoana nu a apelat la aceasta cale. In toate cazurile, donarile se fac in baza acordului familiei persoanei decedate, cunoscand vointa acesteia, exprimata in timpul vietii”, a declarat Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant, pentru Jurnalul National. Zota spune ca initiativa Ministerului Sanatatii nu este oportuna si avertizeaza ca se va crea o confuzie: “Optiunea de donare a organelor este prevazuta si in cardul de sanatate. In aceste conditii, cei interesati nu vor mai sti unde sa caute organele – la medicii de familie, la notari?”
Conform proiectului aflat in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Sanatatii, “in registru se inscriu si se verifica declaratiile incheiate in forma autentica prin care persoanele majore si cu capacitate de exercitiu deplina isi exprima in mod liber si neviciat consimtamantul cu privire la donarea in scop terapeutic a organele, tesuturilor si/sau celulelor in situatia in care sunt declarate de catre medici in moarte cerebrala”.
Necompletarea, in functie de procedura solicitata, a tuturor datelor prevazute duce la invalidarea procedurii, situatie in care aplicatia nu va elibera dovada inregistrarii, interogarii sau anularii inscrierii.
Proiectul precizeaza ca organele care pot fi donate sunt cord, plaman, cord-pulmon, rinichi, ficat, pancreas si intestin. De asemenea, pot fi donate ca tesuturi piele, cornee, insule Langerhans, os si vase de sange.
Cererile primite de la minori si “persoane incapabile” nu vor fi autentificate, potrivit proiectului.
“Notarul public care a autentificat o declaratie prin care o persoana majora si cu capacitate deplina de exercitiu isi da consimtamantul in vederea donarii post-mortem si in scop terapeutic a organelor, tesuturilor …