Dosarul de sclavie din Arges: O persoana a decedat anul trecut. Primarul stia. Unii suspecti erau scutiti medical de munca in folosul comunitatii
Primarul comunei Berevoesti, Florin Proca, a stiut de existenta unor cazuri de copii exploatati in comunitatea de romi din localitate, dar nu a facut nimic concret pentru salvarea victimelor, limitandu-se sa trimita doar doua sesizari catre structuri ale Inspectoratului de Politie Judetean si asta numai dupa ce o persoana fara acte a decedat, a afirmat marti prefectul de Arges, Cristian Soare.?
“Primarul comunei Berevoesti, dupa cum chiar el afirma in cele doua adrese trimise politiei, stia de existenta unor minori supusi la munca fortata in localitate, insa nu a facut nimic concret pentru identificare si salvarea acestora. (…) Practic, in toata aceasta situatie de o gravitate extrema, primarul s-a limitat sa trimita doua adrese si sa efectueze formal o asa-zisa ancheta sociala care nu a descoperit nimic”, a declarat prefectul in cadrul unei conferinte de presa.?El a adaugat ca sesizarile au fost facute de primarul Proca abia dupa ce o persoana fara documente de identitate a murit in conditii suspecte in comunitatea de romi din Berevoesti.?”Din verificarile noastre a rezultat ca in data de 1 noiembrie 2015 a murit in conditii suspecte una dintre persoanele sechestrate, cu identitate necunoscuta, conditiile producerii acestui deces facand in prezent obiectul unui dosar de cercetare penala la IPJ Arges. Dupa acest eveniment, primarul comunei transmite, in data de 9 noiembrie 2015, doua adrese catre Postul de Politie Berevoesti si Sectia de Politie Rurala Schitu Golesti (…). In aceste adrese primarul afirma ca exista suspiciuni ca in unele familii se afla minori fara acte de identitate care sunt folositi la diverse activitati (…) si solicita organelor de politie sa ia masuri pentru identificarea lor”, a precizat Cristian Soare.?Structurile sesizate i-au transmis primarului ca, potrivit legii, chiar el are obligatia de a efectua, prin compartimentul de specialitate, o ancheta sociala in urma careia sa sesizeze Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges despre eventualele cazuri de exploatare a minorilor.?”In data de 9 decembrie 2015, primarul constituie o comisie pentru a identifica familiile cu minori care nu detin acte de nastere sau de identitate, in vederea punerii acestora in legalitate pe linie de stare civila, deci nu pentru a identifica minori pusi la munca fortata, asa cum preciza in adresele transmise politiei. Abia peste doua luni, in data de 6 ianuarie 2016, primarul (…) face o asa-zisa ancheta sociala la domiciliul unui suspect din acest dosar, unde nu identifica minori sechestrati sau suspusi la munca fortata”, a mai spus prefectul.??
Citeste si?Cazul de sclavie din Arges. 37 de suspecti, plasati in arest preventiv
Unii dintre suspectii arestati in dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoesti beneficiau de ajutoare sociale, dar erau scutiti de munca in folosul comunitatii in baza unor adeverinte medicale suspecte, a afirmat, marti, prefectul judetului Arges, Cristian Soare, citat de Agerpres.?
“In urma verificarilor intreprinse (…) a rezultat ca din cele 38 de persoane aflate in arest preventiv sau in arest la domiciliu, 14 beneficiau de ajutoare sociale in cadrul a opt dosare de ajutor social. (…) In majoritatea cazurilor, titularii dosarelor de ajutor social erau scutiti temporar de munca in folosul comunitatii, prezentand adeverinte medicale. Au fost identificate peste 40 de astfel de adeverinte medicale eliberate de un medic specialist ORL de la Spitalul Municipal din Campulung, existand situatii in care ambii soti au beneficiat de adeverinte medicale eliberate in aceeasi zi, cu aproximativ acelasi diagnostic”, a declarat prefectul in cadrul unei conferinte de presa.?El a adaugat ca, in ceea ce priveste adeverintele medicale suspecte, Institutia Prefectului Arges urmeaza sa sesizeze Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si Colegiul Medicilor.?Verificarile efectuate de Corpul de control al Institutiei Prefectului eu evidentiat si o serie de nereguli in ceea ce priveste intocmirea dosarelor de ajutor social.?”Din verificarea dosarelor a rezultat ca acestea erau intocmite necorespunzator, fiind identificate urmatoarele deficiente: cererile nu erau solutionate la timp, anchetele sociale nu erau efectuate in termen legal, dispozitiile primarului nu erau emise in termen si nu erau comunicate beneficiarilor, in unele cazuri dosarele nu contin copii ale documentelor de identitate sau ale existentei bunurilor pe care le detine familia beneficiara de ajutor social”, a precizat Cristian Soare.?
In urma neregulilor constatate au fost aplicate opt sanctiuni contraventionale in valoare totala de 17.000 de lei. Cate trei amenzi au primit primarul si secretarul comunei, iar doua amenzi asistentul social.?Prefectul Cristian Soare a mai anuntat ca deocamdata plata ajutoarelor sociale nu a putut fi sistata, o astfel de masura putand fi luata doar dupa ce se va …