DOSARUL RETETELOR FALSE. Tribunalul Bucuresti: Actiunile falsificatorilor de retete – …

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Tribunalul Bucuresti (TB) noteaza, in motivarea arestarii preventive a noua persoane din dosarul retetelor false, ca modalitatea de comitere a infractiunilor dovedeste periculozitatea sociala a acestora, cu efecte secundare in randul pacientilor care au nevoie stringenta de medicamente, potrivit Mediafax.
„Activitatea de inducere in eroare a CASMB (Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti – n.r.) in procesul de decontare a retetelor fictive, dincolo de prejudiciul material, produce si alte efecte secundare constand in lipsirea de tratament medicamentos efectiv si adecvat a pacientilor care au nevoie stringenta de medicamente si care, datorita costului ridicat, nu si le mai pot procura in lipsa compensarilor suportate de stat”, se arata in motivarea deciziei TB din 10 octombrie.
Instanta subliniaza, in acelasi document, pericolul public reprezentat de infractiunile de care sunt acuzati cei din dosarul retetelor false. „Produsul infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave in dauna CASMB este totdeauna unul extrem de periculos pentru societate, chiar daca efectele sale nu sunt totdeauna vizibile in planul public, in special atunci cand activitatile infractionale sunt ascunse sub aparenta unor acte licite. De aceea, modalitatea de comitere a acestora de catre inculpati, arsenalul de mijloace implicate pentru disimularea activitatii, profitandu-se de vulnerabilitatile sistemului de sanatate, dovedeste periculozitatea sociala a acestora”, se arata in motivare.
TB a precizat, de asemenea, ca masura arestarii preventive este singura care poate sa asigure buna desfasurare a urmaririi penale.
Procurorii au motivat propunerea de arestare preventiva descriind, printre altele, cum actionau acuzatii. Un dintre modalitatile de operare era aceea ca farmacistul (de regula, diriginte de farmacie sau coordonator de zona) stabilea o legatura cu un medic (specialist sau de familie). In baza intelegerii cu farmacistul, medicul prescria in mod constant numeroase retete false cu valoarea compensata, fara a avea acoperire intr-o situatie reala, in sensul ca retetele erau eliberate pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati si care nu solicitasera vreun tratament. Ulterior, retetele erau inainte, spre decontare, CASMB.
Intr-una dintre interceptarile din acest dosar, Anca Solomon (farmacist diriginte la unitatea Dona 143 din zona Delfinului) a purtat, la 21 martie, o discutie telefonica in care se mentioneaza ca anchetatorii au intrebat despre bani dati unor medici, dar si ca numele unor persoane din agenda de evidenta trebuie sterse.
„Anca Solomon: Au gasit niste rapoarte… stii tu de care.
Adriana Craina: Da.
A. S.: Si m-au intrebat daca dam bani la medic… am zis nu. In diferenta pe stocuri, am caietul de datorii plin.
A.C.: Catre angajatii farmaciei, da.
A.S.: Da, da!
A.S.: Asa, sunt retete de la pacienti cu bani inauntru plus datoriile care le onoram cand vine comanda.
A.C.: Da.
A.S.: Sunt produse facute ros cu bani in avans luate pe plicuri scris ce contin.
A.C.: Da.
A.S.: Si ti-am zis agenda aia care… am scris si… numele unor persoane.
A.C.: Ai reusit sa stergi… nu… ca vreau sa vin si eu incolo… da vreau sa stiu ca…
A.S.: Nu… nu…”
Intr-o alta conversatie, interceptata la 9 mai, Wichy-Nessy Prioteasa-Constantinescu (farmacist diriginte Dona Apusului) vorbea despre faptul ca a ajuns sa fie trasa la raspundere din pricina lacomiei altora, atragand atentia interlocutoarei cu privire la pericolul situatiei in care toti „se apuca sa povesteasca”.
„Wichy: Eu nu am stiut ce se intampla acolo, frate ok acuza-ma de neglijenta dar nici macar asta ca tu nu ca stiam ce se intampla acolo si stiai si tu in primul rand, si la ordinele tale se intampla ce se intampla acolo pentru ca eu la mine de curand s-a bagat cu… …

spot_imgspot_img