Doua milioane euro, tocate pe reparatii inutile in scoli.

Apropierea momentului deschiderii anului scolar relanseaza subiectul reparatiilor din scoli, pe care se duc bani grei, fara ca situatia unitatilor scolare sa se imbunatateasca pe masura cheltuielilor. In acest an, controversele vizeaza cheltuirea a peste doua milioane euro pentru reparatii in scoli din municipiul Galati, bani dusi pe lucrari care sunt pe listele de prioritati ale scolilor. Directorii de scoli pomenit ca vin firme trimise de la primarie sa faca anumite lucrari, fara ca cineva din primarie sa se fi interesat in prealabil despre lucrarile necesare in scoala respectiva.
Se pare ca avem de a face si aici cu un sistem de acordare clientelara a contractelor pe bani publici. “In aceasta vara, au existat un numar de 147 de contracte de incuviintare directa. Aceste contracte s-au gestionat prin birouri, banii nu au ajuns la nivelul ordonatorului tertiar de credite, care este scoala, ci au fost incredintati direct unor firme. Firmele au ajuns in scoli cu biletelele, lucrarile si banii.
Directorii s-au trezit ca in scoala lor a venit o firma fie sa le varuiasca holurile, fie sa le puna faianta pe hol, ca asa li s-a spus de la primarie, desi scoala avea nevoie sa puna faianta in grupurile sanitare. S-au trezit ca li s-a varuit holul scolii, desi nu era nevoie de acest lucru. Directorii de scoli nu au fost intrebati ce lucrari trebuie facute in scoli. Valoarea acestor 147 de contracte inseamna, nici mai mult, nici mai putin, decat vreo doua milioane de euro. Nu spune nimeni ca nu-i bine ca s-au investit doua milioane de euro in scolile galatene, dar problema este ca s-a investit degeaba. Foarte multi directori de scoli se refera la faptul ca li s-au facut anumite lucrari, dar scolile aveau nevoie de cu totul alte lucrari”, a declarat fostul inspector general al ISJ Galati, Doru Resmerita, presedintele PDL Galati. Cum era de asteptat, foarte multe contracte de lucrari au fost supraevaluate: “Spre exemplu, de 60.000 de lei vechi au fost varuite holurile la o scoala gimnaziala, desi lucrarea respectiva nu ar fi trebuit sa coste mai mult de 20.000 de lei”, a mai precizat Resmerita.
Procedurile au fost date peste cap
S-a ajuns la acest sistem de atribuire directa a contractelor prin denaturarea procedurilor de achizitii publice care le dadeau consiliilor de administratie ale scolilor posibilitatea de a finanta lucrarile de reparatii care erau prioritare: “Cat am fost eu inspector general scolar, nu am auzit sa se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *