Draftul lui Liviu Dragnea pentru Palatul Victoria: Cine sunt ministrii din Cabinetul Grindeanu care ar putea face parte si din noul Guvern

Cabinetul Grindeanu a fost acuzat ca are 236 de restante, potrivit evaluarii PSD. Insa, mai multi ministri din Executivul repudiat s-ar putea regasi si in viitorul guvern social-democrat.
Debarcarea lui Grindeanu din functia de premier a declansat discutiile despre componenta viitorului cabinet. Dupa ce si-a trantit propriul premier, presedintele PSD, Liviu Dragnea, incepe sa-i reevalueze pe subordonatii acestuia, luand in calcul pastrarea unora dintre ei la Palatul Victoria.

?
Printre cei care vor face parte si din viitorul Executiv se afla demnitari precum Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Carmen Dan (Interne), Lia Olguta Vasilescu (Munca), potrivit unor surse din partid. De asemenea, ar urma sa ramana in Guvern Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, Mihai Tudose, ministrul Economiei, Ana Birchall, ministrul Afacerilor Europene. Si trei dintre cei patru fosti ministri ALDE ar urma sa-si pastreze portofoliile. Este vorba despre Teodor Melescanu, la Externe, Gratiela Gavrilescu, la Mediu, si Toma Petcu, la Energie.?
Aceasta decizie vine in conditiile in care, potrivit raportului de evaluare intocmit de Darius Valcov, bilantul Guvernului Grindeanu ar fi fost dezastruos. Doar 50 de masuri ar fi fost indeplinite (13%), 107 realizate partial (27%), 236 de masuri neindeplinite (60%).
Prin urmare, arata surprinzator ideea pastrarii unor demnitari precum Mihai Tudose (Economie). Pe zona economica au fost identificate 17 masuri neindeplinite, doua realizate partial si zero realizate. Printre esecuri se afla nerealizarea transferului ELCEN in patrimoniul Capitalei sau a programului pentru atragerea investitiilor straine. De asemenea, Fondul Suveran de Dezvoltare de Investitii, solicitat expres de Liviu Dragnea, este o masura partial nerealizata.
Favoritele lui Dragnea, tratate cu indulgenta
Printre numele vehiculate pentru viitorul Executiv se afla si Rovana Plumb (Fonduri Europene), desi in acest domeniu se inregistreaza sapte masuri neindeplinite si una singura indeplinita. In acest domeniu s-au identificat restante precum simplificarea procedurilor, bareme standard pentru costuri unitare, sau simplificarea legislatiei pentru pro-iectele de investitii.?
Si in domeniul Muncii s-au inregistrat patru restante, 23 de masuri realizate partial si noua indeplinite, ceea ce nu e un obstacol in calea pastrarii Olgutei Vasilescu in viitorul Executiv. De remarcat ca Legea salarizarii unitare este trecuta la capitolul realizari, cu toate ca a generat numeroase controverse si proteste ale sindicatelor. La capitolul nerealizari figureaza intarzierea stoparii activitatii firmelor care folosesc munca nedeclarata sau reducerea varstei de pensionare pentru mamele cu cel putin trei copii.
La randul sau, Sevil Shhaideh pare de neclintit din Guvern, desi are trei masuri neindeplinite, 14 masuri realizate doar partial si o singura masura indeplinita. Vorbim despre intarzierea reglementarii serviciilor publice, depolitizarea managementului public de la nivelul de subsecretar de stat in jos. O alta restanta ar fi interzicerea unei institutii publice de a cere cetateanului sau persoane juridice un act sau document pe care il are deja alta institutie.
In alte cazuri, cantitatea a primat in fata calitatii. Carmen Dan va supravietui in viitorul Executiv, fie care premier,? fie ca ministru de Interne cu toate ca pe zona de afaceri interne s-au identificat zero masuri indeplinite, sapte masuri realizate partial si una neindeplinita. Aceasta vizeaza arhivele nationale – analiza starii de fapt si asigurarea dotarilor pentru o buna conservare a dosarelor. ?
Teodor Melescanu, pastrat la Externe
Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, il vrea in continuare ministru de Externe pe Teodor Melescanu, desi in acest domeniu Valcov a enumerat nu mai putin de 14 masuri neindeplinite si sase realizate partial. Unul dintre capetele de acuzare a provocat deja controverse – dezvoltarea relatiilor economice cu Federatia Rusa. Paradoxal, un asemenea repros vine pe un domeniu care este gestionat de un demnitar cunoscut pentru declaratiile favorabile apropierii de Rusia. Dincolo de acest subiect controversat, ministrului de Externe i se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *