Dragnea ordona, Tudose incearca sa execute: Sursa conflictului dintre cei doi, completarea esalonului doi al Guvernului

Completarea esalonului doi al Guvernului se produce pe fondul zvonurilor privind primele tensiuni dintre Mihai Tudose si Liviu Dragnea, dezmintite de cei doi. Activitatea va fi evaluata saptamanal, iar liderii PSD ar putea renunta la impozitul pe cifra de afaceri.
Informatiile neoficiale privind existenta unor divergente intre? presedintele PSD, Liviu Dragnea, si premierul Mihai Tudose au tulburat, ieri, apele printre liderii PSD.
Totusi, printre liderii PSD exista convingerea ca nu este vorba de tensiuni care sa escaladeze si ca acestea vor fi rezolvate prin evaluari saptamanale ale Guvernului, realizate de conducerea PSD, cu acordul premierului. De asemenea, lunar vor avea loc discutii cu liderii coalitiei PSD-ALDE, pentru ca premierul sa afle daca acestia sunt multumiti de activitatea sa. Pe scurt, solutia PSD la orice neintelegeri este intarirea controlului lui Dragnea asupra Executivului.
Potrivit informatiilor neoficiale care au circulat ieri, intre Dragnea si Tudose ar exista trei subiecte care ar fi provocat divergente. Pe de o parte, premierul i-ar fi transmis liderului PSD ca nu poate aplica in totalitate programul de guvernare, referindu-se in special la impozitul pe cifra de afaceri si la taxa pe solidaritate, propuneri care au provocat controverse. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a negat ca ar avea disensiuni cu premierul Mihai Tudose pe tema masurilor fiscale preconizate, insa a precizat ca a discutat “aplicata” cu seful Guvernului, inclusiv aseara, la o “importanta receptie la ambasadaa”. Dragnea a sustinut ca masurile economice din programul de guvernare al Cabinetului Tudose, respectiv impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate, nu vor fi aplicate daca, in urma analizelor si simularilor, se va vedea ca “fac raua” economiei. Pe de alta parte, Liviu Dragnea a recunoscut ca nu a fost o comunicare foarte buna cu Calin Popescu Tariceanu, pentru ca “au fost zile mai agitatea”. Si ALDE se opune impozitului pe cifra de afaceri.
Soarta ANAF, motiv de disputa
La randul sau, premierul Tudose? a sustinut ca discutia ar fi fost una “constructivaa”. “Luni n-am reusit sa vorbim, dar, daca trebuie cumva, o sa ne certam ca sa va validam stirea. N-am apucat sa ne certam inca, nici luni si nici ieri si nici azi. Am stat de vorba ieri, dupa evenimentul de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, am stat de vorba constructiv, nu numai cu el, impreuna cu alti colegi, despre cum asezam lucrurile pe linie de guvernare, fara niciun fel de cearta. Imi pare rau ca va dezamagesca”, a spus Tudose.
Pe de alta parte, premierul ar intentiona schimbarea din functie a sefului ANAF, Bogdan Stan, pe fondul scaderii incasarilor bugetare. Schimbarea sefului de la Fisc a fost unul dintre motivele de tensiuni si intre Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea. Fostul premier a intentionat sa il debarce pe Bogdan Stan, dar s-a lovit de opozitia lui Dragnea. Surse din PSD afirma ca Dragnea i-a oferit lui Tudose doua variante: fie sa il pastreze pe Stan, fie sa il numeasca pe Florin Tunaru, fost vicepresedinte al ANAF, tot un apropiat al lui Dragnea. Ieri, la inchiderea editiei, Stan fusese chemat la o intalnire cu premierul Tudose. ? ?
Esalonul doi al Guvernului, harta compromisurilor din PSD
In fine, in PSD se vorbea de faptul ca Dragnea nu este 100% multumit de numirile din esalonul doi operate de premierul Mihai Tudose. De altfel, unii dintre cei numiti au fost recuperati din guvernele anterioare. Fostului ministru al Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, i s-a acordat calitatea de consilier onorific al prim-ministrului Mihai Tudose.? Teodorovici, perceput drept un apropiat al lui Victor Ponta, s-a reorientat, votand motiunea de cenzura impotriva lui Grindeanu. Totusi, Dragnea nu are incredere in Teodorovici, refuzand sa il numeasca ministru al Finantelor, asa cum isi dorea acesta.
De asemenea, fostul ministru al Cercetarii din Guvernul Grindeanu, Serban Valeca, a primit calitatea de consilier onorific pe probleme nucleare al premierului Mihai Tudose. Fostul ministru al Educatiei din Guvernul Grin?deanu, Pavel Nastase, a fost numit in functia de presedinte, cu rang de secretar de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *