Dragnea: Poate discutam ca prefectul sa fie reprezentant politic al Guvernului

Vicepremierul Liviu Dragnea afirma ca se lucreaza la un pachet legislativ pe zona administratiei locale, cu modificari inclusiv la legea prefectului, aratand ca s-ar putea discuta ca ocupantii acestor functii sa fie reprezentanti politici ai Guvernului, nu apolitici cum sunt considerati in prezent.?Dragnea a vorbit despre faptul ca procesul de descentralizare s-ar putea finaliza pana in 2015.?informeaza Mediafax.
?Potrivit?draftului conceput de Dragnea?daca un document are semnatura functionarilor primariei sau ai CJ, acestia trebuie trasi la raspundere si nu seful institutiei. Vicepremierul sustine ca anul acesta se va modifica si legea prefectului, pentru ca acestia sa fie membrii ai partidelor si nu apolitici. In privinta descentralizarii, social-democratul afirma ca aceasta se va realiza in acest an, conform Gandul.
“Sunt doua variante de lucru: o varianta o reprezinta tot promovarea unui proiect unic de lege, care sa cuprinda descentralizarea pe toate domeniile sau un proiect de lege pentru fiecare sector in parte. Un proiect de lege pentru Sanatate pe care sa-l facem impreuna cu Ministerul Sanatatii, Educatie, Mediu samd”, a spus Dragnea, mentionand ca vor fi organizate si dezbateri in grupurile de lucru.
Vicepremierul a precizat ca sustine varianta unui proiect de lege, “pentru ca este important ca descentralizarea sa fie un tot unitar”.
“Nu poti sa adopti un proiect de lege pentru doua sectoare, iar trei proiecte de legi nu se adopta. Intri cu un proiect de lege care sa cuprinda tot. De asemenea, noi suntem avansati, am finalizat forma draftului de modificari la legile celelalte administratie, finante publice locale, legea prefectului, functionarii publici, statutul alesilor locali si o sa le pun si pe acestea in dezbatere impreuna cu descentralizarea”, a aratat el. “Sper sa reusim anul acesta, fiind un an destul de greu, cu doua randuri de alegeri, cu parlamentarii care vor fi si ei implicati in cele doua randuri de campanii electorale”, a mai spus ministrul.
In privinta modifcarilor la legea prefectului, Liviu Dragnea a mentionat ca s-ar putea discuta ca acestia sa fie reprezentanti politici ai Guvernului.
“Eu am mai spus-o, este foarte greu pentru un prefect, care sa zicem ca este inalt functionar public, apolitic, si care are printre competente asigurarea ca in judetul respectiv sa se aplice programul de guvernare al Guvernului, daca el nu este pus de Guvern. Una este sa spui ca un functionar public de la un minister, de la nivelul doi, trei, nu trebuie sa fie politic, dar nu poti sa-l compari cu prefectul caruia ii dai potrivit Constitutiei competenta de a conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor. Este incorect, Guvernul este politic, ministerele sunt conduse de oameni politici, asta inseamna democratia. Si tu pui terminatiile ministerelor din judete sub conducerea unui om care a fost pus de un Guvern dinainte. Nu ai nicio garantie ca acel om va face tot ce este posibil ca programul de guvernare sa fie dus la indeplinire”, a spus Dragnea.
El a precizat ca solutia in aceasta privinta urmeaza sa fie discutata.
“Trebuie decis si sper ca in aceste dezbateri sa ajungem la un punct de vedere comun, dincolo de cine este in opozitie sau la putere pe acest subiect. Multi spun ca noi suntem intr-o ipocrizie generalizata in ceea ce priveste prefectul. El este apolitic, dar de fapt cum se schimba guvernele sunt schimbati si prefectii. Atunci unde mai este stabilitatea? Ne uitam la americani, la celelalte tari din Europa si vedem, mergem pe modelul francez, care acum este in plin proces de reforma a administratiei, ei avand un corp de prefecti foarte mare, care implica si costuri foarte mari si sunt prefecti de stanga, prefecti de dreapta si cand vine guvernul de dreapta pune prefect de dreapta si invers sau plecam de la ideea ca prefectul este reprezentantul guvernului in teritoriu. Daca este reprezentantul Guvernului, care este guvern politic, poate discutam sa fie reprezentantul politic al Guvernului”, a punctat Dragnea.
In ceea ce priveste modificarile la legea administratiei publice locale, Liviu Dragnea a aratat, in interviu acordat “Gandul”, ca o intrebare la care trebuie sa se dea un raspuns este legata de decizia de oportunitate si de responsabilitatea functionarilor dintr-o primarie. El a dat exemplul unei autorizatii de constructii, semnate atat de functionari specializati pe anumite domenii, cat si de primar, opinand ca, in cazul in care apare o cercetare, primarul nu ar trebui sa raspunda, cata vreme structurile din primarie i-au spus ca este in regula.
“Daca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *