Durerile lombare pot anunta afectiuni grave

Durerile lombare pot anunta afectiuni grave

SanatateaTV transmite joi, 27 martie, a doua emisiune din serialul “Durerile lombare”, cu titlul Durerile lombare II – factori de risc si consultul de specialitate. Emisiunea poate fi urmarita la Categoria Reumatologie, pe platforma online www.sanatateatv.ro, la fel si prima parte a serialului – pentru cei care au ratat-o, care dezbate pe larg cauzele si factorii de risc ai durerilor lombare.
Statul in frig cu spatele gol nu este neaparat un factor de risc, actionand mai degraba prin prisma contracturii paravertebrale, ne linisteste prof. dr. Ruxandra Ionescu, seful Departamentului de Medicina Interna si Reumatologie din cadrul spitalului “Sf. Maria”. Pentru spondilita anchilozanta exista insa factori de risc majori: predispozitia genetica, si factorii infectiosi, adauga, in continuare, specialista.
Spondilita anchilozanta este o boala care poate sa fie atat primitiva, cat si secundara altor boli precum artritele reactive – boli foarte frecvente ce apar ca urmare a unor infectii fie ale tubului digestiv, fie a existentei in organism a genomului HLAB27.
Spondilita anchilozanta este o afectiune grava, ea putand transforma un tanar in plina putere de munca intr-un pacient cu handicap major, ce abia se mai poate deplasa din cauza deformarilor si rigidizarii coloanei vertebrale si a cocosarii produse de cifoza toracala. Mai mult, survine o imobilitate a capului si exista riscul dezvoltarii unor afectiuni pulmonare ori cardiace.
Prezentarea la un medic specialist trebuie sa aiba loc imediat dupa aparitia primei dureri lombare. Daca acest lucru nu se intampla, boala se poate agrava si deveni incontrolabila. Spre exemplu, daca un tanar acuza dureri dupa un traumatism lombar se poate pune problema unei fracturi de col vertebral, asa cum un varstic cu osteoporoza care a facut efort este pasibil de o fractura osteoporidica. In cazul unui bolnav de cancer, poate fi vorba de o durere de metastaza sau de o infectie insotita de dureri si febra (discita infectioasa).
De regula, cele mai severe dureri – care anunta si agravarea bolii – sunt cele din timpul noptii, cand va aflati in pozitie culcat.
Nu ratati joia viitoare ultima parte a serialului “Durerile lombare”, pentru a afla care sunt metodele de tratament potrivite pentru contracararea acestor dureri, precum si investigatiile-cheie in depistarea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *