E oficial: Salariul romanilor a crescut. Cati bani primesc in plus angajatii

Castigul salarial mediu net a crescut in mai, nominal, cu 14,4%, la 2.704 lei, fata de luna mai a anului trecut, dar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 8,5%, ritm scazut fata de cel inregistrat in luna precedenta, potrivit datelor transmise luni de Institutul National de Statistica (INS) si consultate de News.ro.
In aprilie,?castigul salarial mediu net a crescut cu 14,7% fata de aceeasi luna a anului trecut, cresterea reala fiind insa de 9%.?
In mai, indicele castigului salarial real (castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum – n.r.) fata de aceeasi luna a anului trecut a fost de 108,5%.
In mai,?castigul salarial mediu nominal net a scazut fata de luna precedenta cu 9 lei (-0,3%).
Indicele castigului salarial real a fost de 99,2% pentru luna mai fata de luna precedenta.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost, in mai, de 193,8%, cu 1,5 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2018.
In mai, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net sa??au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, 6.437 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, 1.554 lei.
In luna mai 2018, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta.
“Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2018 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice”, se arata in comunicat.
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net, in mai fata de aprilie, au fost de 7,5% si 8,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia minereurilor metalifere, silvicultura si exploatare forestiera (incl. pescuit si acvacultura).
Totodata, au fost raportate crestere cuprinse intre 3% si 6% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea de mobila, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite).
In mai fata de aprilie, s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net de 16,7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 15,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale.
Au fost inregistrate scaderi semnificative, cuprinse intre 7% si 12%, in tranzactii imobiliare, activitati de servicii anexe extractiei, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior.
“In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: invatamant (+2,1%), sanatate si asistenta sociala (+1,1%), respectiv administratie publica (+1%)”, se arata in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *