Economia Greciei primeste o noua lovitura: a reintrat in recesiune

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Criza din Grecia, aproape de explozie

O noua lovitura pentru Grecia, care se afla in mijlocul unei situatii extrem de tensionate, nereusind sa ajunga la un acord cu creditorii internationali. Scenariul iesirii din zona euro si spectrul falimentului de tara sunt tot mai probabile.

Economia Greciei a reintrat in recesiune in primul trimestru din 2015, inregistrand un declin de 0,2%, dupa o scadere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat vineri Oficiul elen de Statistica (ELSTAT), confirmand estimarea preliminara de la inceputul acestei luni.
In 2014, economia a iesit din recesiunea care a durat sase ani, inregistrand un avans de 0,8%, dar turbulentele din ultimele luni au afectat evolutia PIB-ului.
In aceste zile, Atena incearca sa incheie un acord cu creditorii sai pentru a obtine deblocarea unei noi transe de imprumut si a evita falimentul.
In ritm anual, PIB-ul Greciei a crescut cu 0,4% in primul trimestru din 2015, o incetinire fata de avansul de 1,3% din ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit Agerpres.
Miercuri seara, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat ca Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii sai, UE si FMI, care va permite deblocarea unei transe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia sa nu intre in faliment.
Declaratiile lui Tsipras au fost contrazise, insa, de ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, potrivit caruia nu s-au inregistrat progrese semnificative in discutiile dintre cele doua parti.
Pericol pentru zona euro fara un acord rapid cu Grecia: „Exista riscul de contagiune”
Riscul de?contagiune?in zona euro este tot mai mare,?in lipsa unui acord rapid?intre Guvernul de la Atena si partenerii internationali FMI-CE, informeaza Bloomberg.
De asemenea,?stabilitatea financiara a zonei euro?este pusa la incercare de tergiversarea gasirii unei solutii in cazul imprumutului acordat Greciei.
Cresterea economica modesta, criza din Grecia si majorarea preturilor activelor reprezinta principalele riscuri la adresa stabilitatii financiare a zonei euro, a estimat joi Banca Centrala Europeana, in Raportul de stabilitate financiara, transmit AFP si Reuters.
„In pofida semnelor de imbunatatire a conditiilor financiare, riscul ca ritmul de crestere sa ramana in continuare scazut reprezinta o provocare pentru stabilitatea financiara a zonei euro”, avertizeaza institutia cu sediul la Frankfurt.
De asemenea, BCE a subliniat ca expansiunea sectorului bancar din umbra si profiturile reduse inregistrate de banci si asiguratori, pe fondul ratelor scazute ale dobanzilor, sunt alte riscuri pentru cele 19 state din uniunea monetara.
„Presiunea sistemica in zona euro a ramas scazuta in ultimele sase luni, ceea ce demonstreaza ca masurile adoptate de BCE incep sa-si faca efectul”, a afirmat vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, citat de Agerpres.
De asemenea, BCE si-a exprimat temerile privind lipsa unui acord cu Grecia, care ar putea duce la majorarea costurilor de imprumut ale altor state din zona euro, in special pentru cele de la periferie (Italia, Spania).
Bancile elene au devenit vulnerabile din cauza incertitudinilor privind viitorul tarii in zona euro si s-au confruntat cu retrageri substantiale din depozite, cu lipsa accesului pe pietele financiare si cu deteriorarea calitatii activelor lor, avertizeaza BCE.
Grecia: Iesirile din depozitele bancilor s-au accelerat la cinci miliarde de euro, in aprilie?
In ianuarie si februarie, iesirile din depozite s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro si, respectiv, 7,57 miliarde de euro in februarie.
„Ultima saptamana din mai a fost mult mai dificila comparativ cu precedenta, iesirile zilnice de numerar ajungand la 200-300 milioane de euro”, sustin sursele.
Accelerarea retragerilor a fost provocata si de speculatiile privind introducerea unor restrictii asupra miscarilor de capital. Purtatorul de cuvant al Guvernului de la Atena a dezmintit un astfel de scenariu.
Din cauza temerilor privind iesirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice si juridice si-au retras banii din banci, inregistrandu-se in februarie cel mai scazut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a fortat bancile elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a …

spot_imgspot_img