Economist Intelligence Unit: Romania, extrem de vulnerabila la criza financiara mondiala

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Romania este una dintre cele mai vulnerabile tari la turbulentele financiare internationale, potrivit ultimei prognoze a specialistilor de la Economist Intelligence Unit. Analistii il contrazic astfel pe premierul Tariceanu care spunea ca tara noastra nu va fi afectata de criza mondiala. Romania va avea un deficit de cont curent de peste 10% pana in 2013. Acesta va fi alimentat de cresterea economica si, mai ales, de accelerarea consumului intern, se arata in cea mai recenta prognoza globala realizata de specialistii de la Economist Intelligence Unit.

Avertizarile sunt similare celor cuprinse in editiile anterioare ale prognozelor institutiei. Economistii avertizeaza ca finantarea prin fluxurile de investitii straine directe va deveni din ce in ce mai dificila, pe masura ce privatizarile se vor termina. Un alt punct slab identificat de economisti se refera la deprecierea monedei nationale.

Economistii au un ton si mai pesimist in ceea ce priveste economiile Statelor Unite, Japoniei si ale statelor din zona euro, pe fondul turbulentelor financiare internationale. Analistii noteaza ca economia mondiala va incetini semnificativ iar riscurile raman ridicate. Aceasta situatie reflecta problemele din sectoarele financiare din Statele Unite si Europa. Totodata, mai evidentiaza si alte probleme precum presiunile inflationiste globale, care reduc competitivitatea firmelor, puterea de cumparare si diminueaza perspectivele de crestere in multe state.

Potrivit specialistilor de la Economist Intelligence Unit, unele state din Asia, Orientul Mijlociu si Europa de Est raman deosebit de vulnerabile in fata noilor conditii de pe piata mondiala.

spot_imgspot_img