Editie de colectie RL: Unirea cu Basarabia, obligatie istorica sau povara?

Cand planeta e tot mai fierbinte, la propriu si la figurat, cand Europa nu mai reuseste sa iasa din criza economica si se adanceste intr-una politica, ne-am putea intreba pe cine mai intereseaza daca Romania se va mai uni vreodata cu Republica Moldova. Paradoxal, intr-o vreme in care vestile proaste navalesc peste noi zi de zi, tot mai multa lume se gandeste la o astfel de posibilitate istorica. (Un sondaj publicat joi arata ca peste 23% dintre moldoveni sustin ca ar vota pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova daca duminica viitoare ar avea loc un referendum in acest sens)
Cu acest argument, Romania libera aduce pe piata o noua editie de colectie, vineri, 25 martie.
Anul acesta se implinesc 98 de ani de la unirea Romaniei cu Basarabia, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria tarii noastre. Cu doi ani inainte de centenarul Marii Uniri, orice discutie pe tema unificarii celor doua state – o reparatie necesara, obligatorie-trebuie sa treaca la aspecte concrete, iar Romania libera si-a propus sa faca acest lucru. Acum discutiile trebuie sa fie despre ce inseamna, efectiv, o potentiala unire. Costurile nu sunt atat de mari, pe cat ne-am astepta.
In 20 de ani, Romania ar trebui sa investeasca 180 de miliarde de euro in infrastructura Basarabiei, pentru a o aduce la nivelul economic al Romaniei, a calculat profesorul Petru Peiu. Fostul demnitar i-a prezentat calculele sale colegului nostru?Dan Gheorghe. Avantajele pot fi mai mari decat cheltuielile. O tara mare, precum Romania, cu teritoriu si dincolo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *