Editorialist FT: Romania are o situatie mai buna decat tarile din zona euro

Editorialistul Financial Times, Wolfgang Munchau, considera ca Romania sta mai bine decat statele din zona euro, dar ca, pentru a adera la moneda unica, trebuie sa indeplineasca toate criteriile si sa le si mentina.

Romania are o situatie “infinit mai buna” decat tarile din zona euro, datorita reformelor, flexibilitatii cursului de schimb si a pietei muncii, dar pentru a adopta moneda unica criteriile nu trebuie doar indeplinite pe moment, ci si mentinute, considera Wolfgang Munchau, editorialist la FT.
Munchau, specialist pe zona euro si membru fondator al editiei germane a celui mai mare ziar de afaceri european, Financial Times, a declarat miercuri, la Gala ZF 2011, ca tinta autoritatilor romane de a adopta a moneda euro in 2015 este optimista, dar nu nerealista.
“Zona euro ar putea sa nu fie pregatita pentru voi in 2015. (a??) Sa fii pregatit inseamna sa fii sustenabil. Nu sa indeplinesti un obiectiv intr-un an si sa nu mai reusesti in anul urmator. Cheia este sa inveti din experienta celorlalte tari. Lectia este ca trebuie sa faci mai intai reformele si abia apoi sa intri in zona euro, nu invers”, a spus Munchau.
El se asteapta ca zona euro sa intre in recesiune anul viitor, iar daca lucrurile se inrautatesc Romania ar fi afectata, dar doar pe termen scurt, pentru ca pe termen mai indelungat beneficiaza de o anumita flexibilitate.
“Nu as fi foarte pesimit in ceea ce priveste Romania. Viitorul nu este este unul sumbru, chiar daca Europa va avea in fata vremuri grele”, a adaugat el.
Intrebat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *