Educatie copii: 7 modalitati de a-ti invata copilul sa-si ceara scuze

In educatia copiilor, vine momentul cand trebuie sa-i inveti sa-si ceara scuze. Si cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Ca in orice situatie ce tine de educatia copiilor, nimic nu trebuie sa fie impus cu forta, nu trebuie sa devina o obligatie, pentru ca altfel copilul fie nu-si va cere iertare, fie va fi o corvoada pentru el, fie va spune fara sa rezoneze cu persoana ranita si tot ce a spus e doar o vorba in vant, fara sa simta ca a gresit si ca a ranit pe cineva.
Iata cateva modalitati prin care iti poti invata copilul despre importanta cuvintelor a”Imi pare rau, iarta-ma!”, intr-un mod pozitiv, fara ca el sa se simta constrans.

Cereti iertare de fiecare data cand ai facut ceva gresit, iar copilul va intelege astfel ca e ceva politicos. Daca se intampla ca cel mic sa te intrebe confuz, la un moment dat, pentru ce ti-ai cerut iertare unei anumite persoane, fii sigur ca ii oferi un raspuns cat se poate de clar. Explica-i conjunctura si arata-i cat de suparat ai fost ca ai ranit respectiva persoana si ca ai simtit nevoia sa-ti ceri iertare. In acest fel il vei invata si despre importanta empatiei.

Chiar daca sunt prea mici ca sa inteleaga, copiilor trebuie sa le explici de mici ce e bine si ce e rau, unde s-a comportat bine si unde s-a comportat intr-un mod neadecvat. Cu rabdare si calm, parintii trebuie sa le repete din nou si din nou fiecare situatie. Cand copilul va creste va sti singur ce are de facut si cand va gresi va cere si scuze, pentru ca va intelege ca a ranit sentimentelele celorlalti.

Educatie copii #3: Da-i o mana de ajutor
Pot exista si situatii in care copilul sa greseasca dar, pur si simplu, sa nu vrea sa-si ceara iertare. Cu toate ca ii explici ca a gresit si ca e cazul sa-si ceara scuzele de rigoare, el nu vrea. Multi parinti gresesc aici si-i forteaza pe copii. Simtindu-se constrans, copilul nu va privi cu ochi buni acest a”ritual”. Incearca sa-l ajuti. Poate ca nu stie ce trebuie spus, poate ca ii este rusine ca a gresit, poate ca nu se considera …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *