Efectele negative ale BREXIT-ului asupra UE. Cat ar pierde Romania

O iesire a Marii Britanii din UE ar avea efecte negative asupra veniturilor cetatenilor europeni, fie ca e vorba despre britanici, irlandezi, luxemburghezi – cei mai afectati, sau de romani, austrieci si croati, mai putini loviti, arata o analiza Bertelsmann Stiftung si Ifo Institute, citata de Bloomberg.

O analiza realizata de economistii Bertelsmann Stiftung si Ifo Institute arata ca toti europenii vor avea de pierdut in urma iesirii Marii Britanii din UE.
Doua modele au fost analizate de studiul citat de Bloomberg.
Primul este modelul A, al unei iesiri mai putin brutale, care presupune ca Marea Britanie isi pastreaza partial accesul la piata unica europeana, intr-un mod similar cu cel norvegian.
Al doilea model (B) este cel care vizeaza un esec al negocierilor in urma BREXIT-ului si instaureaza bariere pentru comertul liber dintre Marea Britanie si UE.
“Nu stim ce ne asteapta in urma Brexit-ului. Dar este foarte sigur ca Brexit-ul va genera o enorma nesiguranta si exista dovezi foarte lare privind efectul otravitor al nesigurantei asupra comertului si dezvoltarii economice”, a declarat Gabriel Felbermayr, director al Centrului pentru Economie Internationala din cadrul Ifo Institute din Munchen.
Analiza arata ca Brexit-ul va lovi in primul rand Marea Britanie, unde venitul pe cap de locuitor va scadea cu peste 5% in scenariul A, al unei iesiri negociate, si cu peste 20% in cazul unei separari brutale.
Afectate vor fi si Malta, Cipru sau Luxemburg, dar si marile puteri ecvonomice ale UE, precum Germania sau Franta.
Mai putin afectate vor fi tari precum Croatia, Austria sau Romania. In cazul Romaniei, scaderea venitului pe cap de locuitor ar fi sub 2%, in scenarul B si in jur de 0,5% in scenariul A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *