Embargoul asupra comertului nuclear cu India a fost ridicat

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Grupul furnizorilor nucleari, care controleaza exporturile si vanzarile de tehnologii nucleare in lume, a acceptat sambata propunerea americana de ridicare a embagoului asupra comertului nuclear cu India, care dateaza de 34 de ani, a anuntat delegatia austriaca.

„Dupa negocieri prelungite, Grupul furnizorilor nucleari (NSG) a adoptat astazi autorizarea exporturilor nucleare catre India”, a declarat ministrul austriac de Externe intr-un comunicat.

Dupa doua zile de discutii fara rezultat, acordul a fost incheiat dupa 90 de minute in cadrul unei reuniuni suplimentare sambata dimineata, cand Austria, unul dintre ultimele state ostile propunerii americane, a obtinut un angajament din partea Indiei de a-si respecta obligatiile in materie de neproliferare si de a mentine un moratoriu privind testele nucleare.

Reuniunea acestui grup format din 45 de tari a fost intrerupta vineri in jurul orei 24.00 GMT, dupa plecarea delegatiei chineze, care, ca si Austria, Irlanda si Noua Zeelanda, a cerut un angajament clar din partea Indiei de a nu mai recurge la teste nucleare.

Un acord al NSG era necesar pentru ratificarea in Congresul american a acordului de cooperare in domeniul nuclear civil, semnat cu India in 2005. Acesta ar putea fi ratificat pana la sfarsitul anului, in cadrul mandatului presedintelui George W. Bush.

India, care nu este semnatara a Tratatului de neproliferare (TNP) si care a desfasurat primul test nuclear in 1997, nu putea primi nici materiale, nici tehnologii straine, regulile NSG interzicand de obicei orice comert cu statele care nu au semnat TNP.

spot_imgspot_img