Emotii prinse cu ata pe panza

Pastram in noi adanci amintiri ale veacurilor trecute si ale stramosilor nostri. Sunt traditii si obiceiuri ce pareau ca se pierd odata cu bunicii nostri, insa suntem cativa indragostiti de ele, care?ne luptam din rasputeri sa le aducem in prezent, incercand sa le tinem ancorate in acest ritm alert al vitezei si al tehnologiei.
Tot ce ne-au lasat noua bunicii nostri si lor?bunicii lor?sunt numai valori pe care azi le mai gasim doar seci, in carti: broderii, retete etc.
Eu am invatat sa cos, sa brodez si sa impletesc de la bunica mea, iarna, la gura sobei. Copil fiind, o faceam dintr-un amestec de putere a exemplului, pentru ca se adunau toate babele de pe ulita si stateau la gura sobei impletind, depanand amintiri de peste anul trcut si planificand anul urmator. Apoi o faceam dintr-un soi de mandrie. Doamne ce ma mai laudau! Ca ce frumos stau eu si impletesc, ca un om mare, cine mai era ca mine? Apoi o faceam din uimire: ma fermeca ata, cum putea sa prinda forme. Dintr-un sul sa iasa un ilic, o bentita! Dintr-un fir sa iasa o floare. Dintr-o ata fara rost sa prinda viata un lucru, un obiect cu rost.
Au trecut anii si cumva odata cu trecerea lor altele au capatat prioritati: scoala, examenele, serviciul.
Pana cand interiorul meu a inceput sa se razvrateasca si in diversele incercari de a ma redescoperi am ajuns sa ma inconjor de ate, materiale, cristale swarovski si margele. Am inceput ca un papusar sa le manevrez, sa le combin, sa le caut sensul, rolul, viata din ele. Si-am reusit sa creez ceea ce ma defineste si face parte din mine, sa culeg elemente traditionale si sa le brodez din cristale swarovski.
Se spune ca broderiile sunt emotii traite peste zi, ale oamenilor de la sate, prinse cu ata pe panza. Eu iau parte din emotia lor si ii dau viata prin cristale oferind-o mai departe celor ce se identifica cu ele. Sunt emotii si franturi de suflet in cautare de alte emotii!
Cum purtam o haina cu motive traditionale
Sunt cativa ani deja de cand hainele populare si elementele traditionale sunt introduse in colectiile marilor designeri si nu numai. In Romania, acest fenomen a luat amploare de la an la an. Regasim din ce in ce mai des broderii, cusaturi traditionale, dantela …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *