Epidemia de rujeola din Romania a fost scapata de sub control: 23 de oameni au murit, iar vaccinurile nu sunt de gasit

Epidemia de rujeola din Romania pare a fi scapata de sub control, iar stocurile limitate de vaccin ingreuneaza si mai mult situatia, in contextul in care s-au inregistrat pana acum aproape 5.000 de cazuri de imbolnavire. Luni, o fetita in varsta de 5 luni?din Timisoara, nevaccinata, a decedat la spital, fiind cel de-al 23-lea deces inregistrat din cauza complicatiilor bolii. In plus, unii distribuitori de medicamente vor sa ia din farmacii aproape patru mii de doze de vaccin pentru a le vinde in strainatate.
?
Ministrul Sanatatii a amanat deocamdata cererea oamenilor de afaceri, iar presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Nicolae Fotin, a precizat ca este vorba de un total de 3.800 de doze de vaccin. Acesta le-a solicitat distribuitorilor sa asigure cu prioritate piata nationala. Desi autoritatile au anuntat achizitia prin procedura de urgenta a 115.000 de doze de vaccin antirujeolic si promit noi stocuri de vaccin incepand din luna mai, medicii de familie din zece judete nu au inca serul in cabinete, printre care Timis si Caras-Severin, unde sunt cele mai multe cazuri de rujeola.?
Romania are nevoie de sute de mii de doze de vaccin?
Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a declarat pentru “Romania liberaa” ca trebuie gasite urgent solutii, iar epidemia de rujeola trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toata lumea: medici, autoritati si parinti. El admite ca anul trecut a existat un export paralel de vaccinuri, a”dar ne referim la vaccinuri care se vand pe piata libera, nu ne referim la vaccinurile care fac parte din programul national de imunizare, care se achizitioneaza de catre Ministerul Sanatatii printr-o procedura de achizitie publica si este exclus sa fie reexportate, pentru ca ele sunt achizitionate din bugetul de stat si sunt distribuite prin intermediul directiilor de sanatate publica la medicii de familie. Oricum e vorba de stocuri mici, cantitatile de care noi avem nevoie ca sa combatem epidemia sunt mult mai serioase, deci este nevoie de sute de mii de doze la nivel national”. Medicul spune ca sunt cateva judete in care stocurile de vaccinuri s-au epuizat si se asteapta reaprovizionarea lor in perioada urmatoare.
Olivia Steer sustine o teorie a conspiratiei
Renumita pentru militantismul sau anti-vaccinare, jurnalista Olivia Steer a distribuit recent o declaratie socanta despre epidemia de rujeola, facuta de fostul deputat Ninel Peia. Ea sustine intr-o postare pe contul sau de socializare ca infestarea cu rujeola “s-a facut artificial si intentionat de catre agenti cu dubla comanda”, argumentand prin faptul ca, in zonele din vestul tarii, unde s-au inregistrat cele mai multe cazuri de imbolnavire, respectiv Arad si Nadlac, sunt copii cu rujeola, dar nu si peste granita in tara vecina, Ungaria. “In ce stat european se mai inregistreaza o epidemie de proportiile astea?
Niciunde! Informatiile mele spun ca infestarea s-a facut ARTIFICIAL si INTEN-TIONAT de catre agenti cu dubla comanda, agenti dubli, cum li se mai spune. La Arad si Nadlac se imbolnavesc copiii, dar peste granita la Nagylak, Mako sau Szeged nici unul? Si ungurii au grad de vaccinare mai mic cu 10% decat romanii. Valul de rujeola a generat ceea ce se si intentiona: un val de emotie urias care ar impinge opinia publica la acceptarea rapida si fara mari dezbateri a Legii vaccinarii”, a distribuit jurnalista pe contul sau de pe reteaua de socializare.
Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, infirma categoric aceasta teorie si spune ca este imposibil ca vaccinurile sa nu fie sigure: a”Orice vaccin, cand se pune pe piata in Romania, este autorizat la nivel euro-pean de Agentia Europeana a -Medicamentului (EMA) si fiecare lot in parte este autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale -(ANMDM). Nu poate sa ajunga pe piata un vaccin care nu este sigur, este exclus acest lucru. Orice vaccin trebuie sa aiba doua calitati: sa fie sigur, adica sa nu produca efecte adverse majore, si, pe de alta parte, trebuie sa fie eficace, adica sa obtinem in urma vaccinarii rezultatul asteptat, respectiv protejarea impotriva infectiei produsa de microorganismul patogen”. Dr. Rafila precizeaza, totodata, ca efectele adverse ale vaccinului sunt “extrem de rare”, in timp ce numarul mare de imbolnaviri si decese in randul celor care nu se vaccineaza este evident ? ?
OMS arata cu degetul spre Romania
Cele mai mari focare de pojar din Europa se afla in Romania si Italia, conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), majoritatea cazurilor fiind raportate in zonele in care imunizarea este extrem de mica. Conform acestui raport, cele trei genotipuri de rujeola au inceput sa se raspandeasca in Romania din luna ianuarie 2016, nefiind prezente pe teritoriul tarii anterior. In urma analizelor de laborator si a testelor epidemiologice, expertii vor identifica originile infectiei.?
Deoarece virusul este endemic, se poate raspandi in majoritatea zonelor de pe glob chiar daca acestea au eliminat boala din randul populatiei. Cele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *