Erdogan avertizeaza marile companii care vor sa exploateze gaze in largul Ciprului: “Merita acelasi tratament ca teroristii din Siria”

Intr-un discurs pronuntat la darea in exploatare a unei noi nave de razboi, presedintele turc a avertizat ca explorarea resurselor in estul Mediteranei prin excluderea Ankarei este “inacceptabila”.
“Este absolut inacceptabila uzurparea resurselor naturale in estul Mediteranei, prin excluderea Turciei si a RTCN” (“Republica Turca a Ciprului de Nord”), a adaugat el. In cursul ultimilor doi ani, Turcia a desfasurat cu succes campanii militare in Siria impotriva militiilor kurde si a jihadistilor din Statul Islamic, care a dus ca fortele pro-Ankara sa controleze de facto o parte din nordul acestei tari.
Republica Cipru, membra a Uniunii Europene si care isi exercita autoritatea numai in cele doua treimi din sudul tarii, a semnat in ultimii ani contracte de explorare cu giganti de hidrocarburi, cum ar fi firma italiana Eni, compania franceza Total sau grupul american ExxonMobil. Dar Ankara, ale carei trupe au invadat in 1974 o treime din nordul insulei ca reactie la o lovitura de stat vizand atasarea insulei de Grecia, cere suspendarea oricaror prospectiuni de catre cipriotii greci, atat timp pana se gaseste o solutie la divizarea Ciprului.
“In acelasi mod in care i-am facut pe teroristi sa plateasca in Siria, nu le vom da castig de cauza nici raufacatorilor”, a declarat Erdogan in cadrul ceremoniei de livrare a TCG Burgazada, a treia nava de lupta de tip corveta construita de Turcia in cadrul programului sau amplu de echipamente militare (Milgem).
Nave de razboi, amenintari, contracte de miliarde de dolari: descoperirea gazelor in estul Mediteranei genereaza sperante mari, dar si tensiuni intr-o regiune deja exploziva. In februarie, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *