Erdogan participa la un miting urias la Istanbul, cu o saptamana inainte de referendum

“La 16 aprilie, vreti sa spuneti “da” unei Turcii puternice?”, a intrebat Recep Tayyip Erdogan multimea care i-a raspuns cu un “da” rasunator.
“Vreti o Turcie mare? Vreti sa spuneti “da” stabilitatii? Va veti face datoria la Istanbul?”, a continuat seful statului.
Turcii sunt chemati sa voteze la 16 aprilie asupra unei controversate reforme constitutionale care va extinde semnificativ prerogativele presedintelui turc.
Analistii prevad un rezultat strans, in pofida netei dominari a campaniei pentru “da” in presa.
Recep Tayyip Erdogan a luat cuvant sambata seara pe o scena imensa instalata pe esplanada Yenikapi, pe malul Marii Marmara, unde a ajuns cu elicopterul in uralele multimii.
In acest loc el a tinut un discurs despre solidaritate nationala in fata a sute de mii de persoane, la 7 august 2016, la scurt timp dupa puciul esuat de la jumatatea lunii iulie, imputat de Ankara predicatorului islamist Fethullah Gulen care dezminte acuzatiile.
Revenind pe acest teren, autoritatile au dorit clar sa faca apel la starea emotionala din timpul mitingului precedent.
Erdogan a reluat un argument-cheie din campania sa pentru referendum si a avertizat ca persoanele care doresc victoria lui “nu” la 16 aprilie sunt partizanii lui Fethullah Gulen si ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat organizatie “terorista” de Turcia si aliatii sai occidentali.
Daca va fi adoptata, reforma constitutionala va duce la suprimarea functiei de prim-ministru si va permite presedintelui in special sa numeasca si sa revoce ministrii si sa intervina direct in domeniul judiciar.
Potrivit liderilor turci, reforma constitutionala, ce i-ar permite lui Erdogan sa ramana la putere …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *