Eugen Teodorovici revine: Nu este vorba de o piedica sau de o limitare a accesului romanilor in spatiul european

“Nu am pus, nu pun si nici nu voi pune vreodata in discutie cele patru libertati fundamentale pe care se bazeaza Uniunea Europeana: libera circulatie a persoanelor, a marfurilor, a serviciilor si a capitalurilor. Dar daca o problema nu este discutata la nivel european, toate celelalte state membre considera ca lucrurile sunt perfecte. Astfel, din Romania au plecat sute de mii de tineri catre alte state, efectele fiind oportunitati de dezvoltare diminuate, iar economia tarii noastre fiind afectata. Aceste declaratii au fost facute in contextul in care Romania se confrunta cu o criza acuta de forta de munca, intentia mea fiind aceea de a propune solutii care sa vina in sprijinul nostru al tuturor, atat din punct de vedere economic cat si social”, mentioneaza Eugen Teodorovici.
El afirma ca a dorit sa sublinieze necesitatea de a standardiza la nivel european legislatia si procedurile privind accesul pe piata muncii in statele europene, astfel incat sa existe conditii egale de acces pentru toti cetatenii Uniunii Europene.
“In niciun caz nu este vorba de o piedica sau de o limitare a accesului romanilor in spatiul european, ci mai degraba dorinta mea, asa cum a fost intotdeauna, de a apara si promova interesele romanilor si ale companiilor romanesti”, precizeaza ministrul Finantelor.
Potrivit sefului de la Finante, in Europa Centrala si de Est somajul nu a inregistrat cote alarmante nici in perioada de criza, problema principala fiind migratia fortei de munca, in special cea calificata, catre state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piata muncii, care afecteaza potentialul de crestere si incetineste convergenta la nivelul Uniunii Europene.
“Prin urmare, o eventuala functie de stabilizare macroeconomica trebuie sa aiba in vedere, in special, interesele statelor afectate de deficit al ocuparii pe piata muncii si trebuie sa aiba ca principal scop sprijinul financiar pentru actiuni de incurajare a intoarcerii fortei de munca in tarile de origine. Indiferent de sensibilitatile europene am reprezentat si voi reprezenta intotdeauna interesul Romaniei si al romanilor!”, incheie Eugen Teodorovici.
Intr-o dezbatere la Parlament avand ca tema invatamantul universitar dual si criza fortei de munca, ministrul Finantelor Publice a afirmat ca permisul de munca ar trebui limitat la 5 ani fara drept de reinnoire in aceeasi tara.
“Eu am ridicat problema asta si la nivelul colegilor mei, ministri de Finante din Europa, si am spus, poate suna asa mai restrictiva, mai nu stiu, de alta factura, (…) dar asta este, trebuie sa invatam la nivel european ca, cu cat o zona devine mai saraca, cu atat o zona devine mai bogata, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, daca suntem cu adevarat lideri, vorbesc de toti liderii europeni, la nivel european, trebuie sa fie acea coeziune, cu adevarat coeziune politica sociala. Nu incarci si intaresti partea de Vest si lasi restul de Europa prin fel de fel de conditii, o lasi in afara. Deci, limitarea dreptului de a lucra. In ce sens ca iar o sa vad stiri ca Teodorovici vrea sa reformeze Europa. Permisul de munca sa fie acelasi ca si timp in toate statele. Nu mai ai voie dupa primul permis sa iti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi in Europa. Ca asa daca sta in Germania si tot primeste …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *