„Formularul 600 trebuie eliminat in prima zi in care vine noul ministru. Eu nu pot sa spun ca ma angajez sa fac, eu va spun ce trebuie sa faca un ministru de Finante. El trebuie sa faca ce e mai bine pentru oameni simpli, pentru cetateni. Nu trebuie sa puna bariere, ci sa le elimine. Diferenta intre noi si alte tari pentru a atrage investitori nu este data de relaxarea fiscala, ci de birocratie”, a declarat Eugen Teodorovici.
Cine are obligatia sa depuna Declaratia 600 din anul 2018? a?? Cand depunem formularul 600? a?? Cat se plateste pentru CAS si CASS?
In aceasta luna, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, investitii sau chirii trebuie sa depuna la Fisc Declaratia 600, in baza careia Fiscul va calcula contributiile la pensii (CAS) si sanatate (CASS) datorate in acest an. Prin OUG nr. 79/2017, in afara transferului CAS si CASS de la angajator la salariat, au fost aduse modificari structurale si privind modul in care se datoreaza si platesc asigurarile sociale de catre?persoanele fizice ce realizeaza venituri extrasalariale.
Ne adresam celor care au realizat in anul 2017 venituri extrasalariale, vor realiza in anul 2018 venituri extrasalariale, chiar daca au si calitatea de salariat. Calitatea de salariat nu are relevanta fata de obligatia platii asigurarilor sociale pentru venituri extrasalariale.
Cand depunem formularul 600 si cine are obligatia sa o depuna?
Daca o persoana fizica rezidenta in Romania a realizat, in anul 2017, venituri extrasalariale mai mari de 12 salarii minime brute – 22.800 de lei (12 luni X 1.900 de lei salariul minim brut actual), ea are obligatia sa depuna la Fisc, pana la finele lunii, Declaratia 600 privind luarea in evidenta ca platitor de asigurari sociale in anul 2018, persoana fizica avand calitatea de asigurat la sistemul public de sanatate sau, dupa caz, la sistemul public de pensii.
Veniturile extrasalariale de care se tine seama sunt: venituri din activitati independente, unde regasim in principal veniturile din practicarea unei profesii liberale sau a unei meserii, venituri din activitati de comert sau prestari de servicii, venituri din drepturi de proprietate intelectuala/drepturi de autor; venituri din investitii, unde regasim in principal venituri din dividende, venituri din dobanzi, venituri din tranzactii cu parti sociale si actiuni, venituri din lichidarea unei persoane juridice; venituri din cedarea folosintei bunurilor – chirii, arenda; venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura, fie ca sunt supuse transelor de venit, fie ca se aplica sistemul real; venituri din alte surse, cum ar fi venituri din contracte civile, decontarea unor cheltuieli personale ale participantilor la societate etc.; venitul brut din asocierile persoanei fizice cu persoane juridice pentru realizarea unei activitati economice.
Daca persoana fizica a realizat, in anul 2017, unul sau mai multe categorii de venituri dintre cele amintite mai sus, iar suma depaseste valoarea de 22.800 de lei, persoana fizica va depune Declaratia 600 si are obligatoriu calitate de contribuabil la sistemul public de sanatate.
Cat se plateste pentru CAS si CASS?
Suma care revine pentru plata CASS reprezinta 10 la suta din salariul minim brut in anul 2018. Pentru intregul an 2018 se datoreaza suma de 1.900 lei X 12 luni X 10% = 2.280 de lei. Aceasta suma se achita in patru rate egale, in data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Practic, anul acesta, pana in datele de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie se va achita cate o rata de 570 de lei. Pentru veniturile din activitati independente – profesii liberale, exercitarea unei meserii, activitati de comert si prestari servicii, drepturi de autor, persoanele fizice ce au realizat, in anul 2018, venituri din aceasta categorie au obligatia sa plateasca CAS? avand ca baza de calcul cel putin salariul minim pe economie din anul 2018.
Aceste categorii de persoane au dreptul sa isi aleaga baza de calcul pentru contributia la pensii, de la 1.900 lei in sus, fara a fi plafonata. Procentul este de 25% din suma asigurata. Spre exemplu, daca o astfel de persoana se asigura pentru valoarea de 1.900 de lei, salariul minim din anul 2018, aceasta va completa in Declaratia 600, la rubrica asigurari sociale, suma de 1.900 de lei pentru fiecare dintre lunile anului 2018.
Valoarea contributiei la pensii pentru salariul de 1.900 de lei pe luna este de 1.900 X 12 X 25% = 5.700 de lei, corespunzatoare pentru intregul an 2018. Platile se pot face in patru rate egale, in data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Prin urmare, pana in datele de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie se va achita cate o rata de 1.425 de lei. Daca in anul 2017 o persoana fizica nu este salariata si nici in anul 2018 nu este salariata si nu a realizat venituri dintre cele amintite, dar vrea sa fie asigurata social, aceasta nu este obligata sa depuna Declaratia 600.
Totusi, are dreptul sa opteze pentru depunerea formularului, pentru a fi asigurata in anul 2018.
Un alt exemplu este cel al unei persoane fizice care nu a realizat niciun fel de venituri extrasalariale dintre cele amintite, in anul 2017 si nu a depus Declaratia 600 pana in 31 ianuarie 2017. Aceasta, in anul 2018, realizeaza venituri dintre cele amintite si ele depasesc plafonul de 22.800 de lei. Persoana respectiva are obligatia ca in termen de 30 zile de la realizarea venitului sa depuna Declaratia …