Eurogrupul a aprobat 7 miliarde euro pentru Grecia, dar mai e un hop de trecut

Grecia nu iese din Zona Euro

Ministrii de finante din zona euro s-au intrunit joi la Bruxelles si au decis sa acorde un ajutor de urgenta de 7 miliarde euro pentru Grecia, dintr-un fond special al UE. Decizia oficiala va fi anuntata vineri, scrie Bloomberg citand surse apropiate discutiilor, dupa ce toate parlamentele nationale aproba acordul convenit luni cu premierul Alexis Tsipras.

Banii acordati de urgenta Greciei vor fi eliberati dinfondul de salvare al UE -European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM).
Fara acest ajutor financiar acordat inainte de parafarea planului de bail-out, Grecia nu ar putea plati o datorie de 3,5 miliarde euro catre BCE, scadenta la inceputul saptamanii viitoare, mai scrie Bloomberg.
Dupa ce Parlamentul de la Atena a aprobat in cursul noptii de miercuri spre joi principalele conditii economice stabilite de Guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrupului, mai ramane ca si Parlamentul german sa fie de acord cu planul de salvare.
Comisarul UE Valdis Dombrovskis a declarat miercuri ca singura solutie pe care CE o are la dispozitie este apelarea la fondul EFSM, asigurat de toate statele UE. Din momentul in care pachetul de bail-out devine operational, banii vor fi pusi la loc.
Problema este ca tari din afara Eurozonei, cum ar fi Marea Nritanie, nu sunt dispuse sa plateasca pentru salvarea Greciei. Domvrovskis spune ca se vor gasi garantii care sa protejeze natiunile din afara zonei euro in cazul acestui imprumut de 7 miliarde …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *