Eurogrupul, noi cerinte pentru Grecia. Ce “reforme ambitioase” i se propun lui Tsipras

Ministrii de Finante din zona euro au redactat duminica o lista de conditii suplimentare ce trebuie sa fie indeplinite de guvernul grec pentru a putea incepe negocierile pentru cel de al treilea program de asistenta financiara, au declarat pentru Reuters si AFP o serie de surse europene.

Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro – estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani – si a propus finalizarea unui program de reforme ambitios.
“Eurogrupul a ajuns la concluzia ca nu exista inca o baza pentru a incepe negocierile pentru un nou program” se arata intr-un comunicat de presa consultat de Reuters. Pentru a putea incepe astfel de negocieri, ministrii de Finante din zona euro vor ca Grecia sa modifice Taxa pe Valoarea Adaugata si sistemul de pensii, sa extinda baza de impozitare pentru a creste veniturile la buget si sa creasca independenta Oficiului national de statistica (Elstat).
“Numai dupa implementarea legala a masurilor mentionate mai sus pot incepe negocierile cu privire la un memorandum de intelegere” se mai arata in acest comunicat ce va fi prezentat si liderilor din zona euro care se reunesc duminica seara la Bruxelles. Potrivit AFP, care citeaza un diplomat european, textul, care este inca in statul de proiect, include si propunerea Germaniei privind crearea in afara Greciei a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *