Europa scoate rapid 7 miliarde euro pentru Grecia. Sunt puse la plata si tarile non-euro

Grecia

Comisia Europeana a propus miercuri sa-i dea Greciei 7 miliarde euro imprumut dintr-un fond special al UE in care au cotizat toate cele 28 de state ale Uniunii Europene. Banii sunt meniti achitarii datoriilor de catre Grecia, datorii scadente in cateva zile.

Comisia Europeana a gasit o solutie de urgenta pentru ca Grecia sa isi poata plati datoriile zilele urmatoare. Acordarea celor 7 miliarde de euro depinde insa de startul planului de reforme asumate luni de Guvernul de la Atena, potrivit AFP.
The loan would be made pending the start of a full bailout program agreed on between the 19 eurozone leaders on Monday.
Grecia trebuie sa achite noi datorii la inceputul saptamanii viitoare, astfel incat tarile din zona euro au fost nevoie sa scoata bani “din piatra seaca” pana la semnarea acordului de bail-out cu Grecia.
Problema este ca tari din afar Eurozonei, cum ar fi MArea Nritanie, nu sunt dispuse sa plateasca pentru salvarea Greciei.
Comisarul UE Valdis Dombrovskis spune ca singura solutie pe care CE o are la dispozitie este apelarea la fondul EFSM, asigurat de toate statele UE. Din momentul in care pachetul de bail-out devine operational, banii vor fi pusi la loc.
Domvrovskis spune ca se vor gasi garantii care sa protejeze natiunile din afara zonei euro in cazul acestui imprumut de 7 miliarde euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *