EUROPARLAMENTARE. Contestatia lui Diaconu, admisa de Tribunalul Bucuresti. Liber la candidaturi pentru incompatibili?

Curtea de Apel Bucuresti va analiza hotararea Tribunalului Bucuresti, care i-a dat unda verde lui Mircea Diaconu sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai. Validarea candidaturii ar permite si altor politicieni incompatibili sa concureze in alegeri, folosind un articol interpretabil din Legea ANI.
Tribunalul Bucuresti a admis, sambata, contestatia lui Mircea Diaconu impotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de a-i respinge candidatura ca independent pentru alegerile europarlamentare. Decizia Tribunalului nu este definitiva, Curtea de Apel urmand sa judece o contestatie a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), termenul-limita fiind 15 aprilie.
Citeste si:?Razboiul continua: ANI va ataca decizia Tribunalului din cazul Diaconu
Hotararea ?Tribunalului Bucuresti este o noua etapa dintr-un sir de decizii contradictorii, bazate pe interpretari diferite ale Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor pu?blice. Decizia BEC emisa miercurea trecuta, si invalidata de tribunal, a fost fundamentata inclusiv pe o definitie din Dictionarul explicativ al limbii romane. In decizia BEC se precizeaza ca au fost luate in calcul documentele trimise de ANI – raportul privind cazul de incompatibilitate al actorului, din 2011, intre functia de senator si cea de director al Teatrului Nottara. BEC a analizat si decizia definitiva si irevocabila a Inal?tei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din 2012 prin care a fost confirmat raportul ANI. De asemenea, membrii BEC au invocat prevederile Legii 176/2010. Articolul care a provocat controverse mentioneaza: a”Daca persoana (declarata incompatibila n.r.) a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului” – adica pana in 2015 in cazul lui Mircea Diaconu.
Citeste si:?UPDATE: Tribunalul Bucuresti a admis contestatia lui Mircea Diaconu privind candidatura la alegerile europarlamentare. ANI va ataca decizia la Curtea de Apel
Controverse juridice
BEC precizeaza ca in lege nu este definita sintagma a”functie eligibila” de catre legiuitor, respectiv la ce functii se face referire. a”Vazand faptul ca, potrivit limbajului comun – in conditiile in care legiuitorul nu defineste aceasta sintagma – prin “functie eligibila” se intelege “functie care poate fi aleasa” – conform Dictionarului explicativ roman – in aceasta categorie intrand si functia de parlamentar european, care (…) este aleasa prin vot universal direct”, se arata in motivarea BEC. In acest fel, BEC a contrazis argumentul lui Mircea Diaconu, potrivit caruia sintagma a”aceeasi functie” inseamna ca el nu mai poate fi senator, calitate in care a fost gasit incompatibil, dar poate fi europarlamentar.Pentru ca tabloul juridic sa fie complet, trebuie mentionat ca ICCJ a interpretat diferit fata de Tribuna?lul Bucuresti articolul mentionat, atunci cand a formulat un punct de vedere asupra unui caz similar, cel al senatorului Akos Mora. Senatul a refuzat sa ii retraga acestuia mandatul de parlamentar pe motiv ca a fost declarat incompatibil in calitate de consilier judetean. Potrivit ICCJ, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *