EUROPARLAMENTARELE care nu intereseaza pe nimeni: la Paris, ca la Micul Paris. Corespondenta Gandul din Franta

Publicat la: 16.05.2014 20:24 Ultima actualizare: 16.05.2014 20:50

Ma asteptam sa vad un Paris invadat de bannerre si afise colorate, cu layout-uri destepte, avand undeva in memorie afisele gigantice ale marilor staruri care trec prin metropola pariziana. Nimic din toate acestea! Un cenusiu electoral apasator si accentuat: panourile par din acelasi film si la Paris, si in micul Paris.

Daca la noi inca mai functioneaza nebunia echipelor de campanie care aplica sloganul a”Rupe, nu afisa!”, in Paris nu e vorba de nicio strategie, pentru simplul fapt ca nimeni nu afiseaza. Pret de cateva zile m-am uitat atent si am dat rareori peste cate un afis stingher pe panourile nude de afisaj electoral. Intrebati de ce stau asa lucrurile, parizienii dau din umeri: a”ne m”interesse pas”?? . ?

Alegerile europarlamentare nu ii intereseaza pe francezi pentru ca sunt vlaguiti de criza si sunt satui de clasa politica. De 20 de ani de cand au alegeri europarlamentare, la fiecare ciclu electoral participarea a scazut constat. In 1994 participarea era 53%; era vremea lui Mitterand cand Franta se comporta ca o mare putere. In 1999 electoratul a venit la vot cu sase procente mai putin, iar in 2009 au venit la urnele europarlamentarelor doar 41% dintre francezi. Toti analistii din media apreciaza ca aceasta curba descendenta va ajunge la o cota de avarie, fiind o adevarata calamitate politica l- un an al absenteismului record, cu o cota de 30-35%. ?

In conditiile sociale si economice actuale cu o degradare continua a vietii cotidiene, francezul de rand nu este deloc interesat de personajele ce il vor reprezenta la Bruxelles. ?

Omul cu educatie politica stie insa ca absenteismul record poate trimite la Bruxelles in numar covarsitor reprezentatii extremei drepte condusi de Marine Le Pen.

Frontul National Francez , formatiunea lui Le Pen, este data drept favorita, mai ales dupa rezultatele de la alegerile municipale din fata socialistilor presedintelui ?Francois Hollande si neo gaullistilor la de Uniunea pentru Miscare Populara . Comentatorii vorbesc despre un posibil cutremur politic major pus in mare parte de balbaielile continue ale guvernantilor indiferent ca au venit din zona de dreapta – lui Nicolas Sarkoszy sau de stanga – lui Francois Hollande. ?

Prin votul de la 25 mai, francezul de rand isi exprima dezaprobarea fata de elitele politice din Hexagon. In conditiile date, este de asteptat ca sanctiunea sa fie vizibila si dureroasa pentru echipa Hollande. ?

Vor fi francezi care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *