Exclusiv RL. Romania vrea sa cumpere elicoptere de atac. Ce modele sunt luate in calcul

Ministerul Apararii Nationale intentioneaza sa cumpere elicoptere de lupta, ne-au declarat, joi, specialisti straini din domeniul industriei de aparare.
Potrivit acestora, de circa 18 luni se desfasoara a”discutii preliminare”, atat in Romania cat si in strainatate, intre ?oficiali romani si reprezentanti ai marilor companii internationale care produc elicoptere militare.
Cele doua modele care intre se va lua decizia finala par sa fie H 215, produs de compania europeana Airbus, si Black Hawk, produs de firma americana Lockheed Martin.
H 215 are avantajul ca va fi produs chiar in Romania, la Ghimbav – indiferent de faptul daca Romania va cumpara, sau nu, elicoptere de acest model.
Citeste si: Grupul european AIRBUS va produce elicoptere la Brasov. Proiectul este lansat de presedintele Hollande si de premierul Dacian Ciolos. Aici se va produce modelul H215 care este urmasul modern al elicopterului Puma
H215 este o aeronava de conceptie noua, al carei prim zbor, la nivel mondial, a avut loc in aprilie 2013. Dupa lansarea oficiala a productiei la Brasov, primul H215 asamblat in Romania va fi livrat in anul 2017. Capacitatea maxima a unitatii AIRBUS de la Brasov va fi atinsa in anul 2019, cand se estimeaza ca vor fi livrate 15 asemenea elicoptere pe an.
Black Hawk are avantajul ca este realizat de firma americana Lockheed? Martin, care este si producatorul avioanelor de lupta F-16, recent cumparate de MApN. Elicopterele Black Hawk se produc insa in Polonia, iar sansele de a se produce, in Romania, macar anumite componente ale acestor aeronave sunt deocamdata extrem de reduse.
Specialistii Fortelor Aeriene ale Romaniei lucreaza in prezent la un studiu de fezabilitate asupra modelului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *