EXCLUSIV RL. Sora Aurei Ion acuza musamalizarea anchetei accidentului din Apuseni. Procurorii nu l-au gasit nici macar pe cel care a furat telefonul studentei

Sora studentei Aurei Ion, moarta in accidentul aviatic din Muntii Apuseni, i-a acuzat?pe procurori ca?incearca sa musamalizeze ancheta privind tragedia. Intr-o declaratie exclusiva pentru “Romania libera”, Mariana Ciuca a precizat ca nici macar telefonul studentei la Medicina Militara nu a fost gasit, pana la aceasta ora.?
“Am vazut aparitia de astazi, marti, 6 septembrie 2016, a domnului Procuror General, Augustin Lazar si am fost surprinsa de afirmatia dansului conform careia expertiza metalurgica s-ar efectua in strainatate. Este un aspect despre care, nici noi si nici avocatul nostru, nu am fost informati.?Ceea ce stim si ce va pot spune este ca, in cadrul anchetei, s-a dispus, la solicitarea noastra, formulata de avocatul nostru in luna octombrie 2015, efectuarea unei expertize pe partea de aeronautica si a alteia pe partea de metalurgie – pentru analiza antenei, pentru ambele fiind numiti experti din Romania”, a declarat, pentru “Romania libera”,?Mariana Ciuca.
Potrivit acesteia, o alta propunere de expertiza a fost respinsa de anchetatori.?”Am solicitat si expertiza privind desfasurarea operatiunii de localizare si salvare, care viza Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), Inspectoratele de Urgenta si intreg palierul ministerial competent, insa aceasta a fost respinsa de catre procurori. In acest context, intrucat nu imi pot explica declaratia domnului procuror general, am luat, deja, legatura cu avocatul meu pentru a solicita o explicatie procurorilor de caz”.
Sublocotenentul Aura Ion, studenta la Facultatea de Medicina Militara, a murit acum doi ani si jumatate, dupa ce avionul in care se afla a cazut in Muntii Apuseni. Ancheta nu a stabilit niciun vinovat.
“Noi incercam sa evidentiem neregulile din sistem pentru a da o noua sansa generatiilor viitoare, dar autoritatile isi paseaza raspunderea una celeilalte. Insa, in ciuda refuzurilor si piedicilor intampinate, noi suntem increzatori in puterea perseverentei si nu vom ceda presiunilor si vom merge mai departe, indiferent cat de greu va fi, pentru dreptate.?Cele doua expertize admise la cererea noastra nu au fost finalizate, nici chiar incepute, as putea spune, desi termenul de finalizare stabilit de procurori este 30 octombrie 2016.?Expertul insarcinat cu expertiza pe domeniul aeronautic, ne-a sugerat sa nu mai scormonim chestia cu STS-ul, ca mai mult ne punem piedici”, dezvaluie Mariana Ciuca.
Familia Aurei Ion si avocatul lor considera ca o?chestiune importanta este si obtinerea accesului la toate probele din dosar, in special la inregistrarile audio-video. De cand a preluat cauza, din vara anului 2014, avocatul Laura Beleca a formulat cereri repetate pentru obtinerea inregistrarilor audio-video ce privesc zborul din 20 ianuarie 2014 si operatiunea de localizare, catare si salvare. In cele din urma, procurorul sef Ion Vasilache, inainte de a se pensiona, a admis plangerea formulata de avocatul Laura Beleca, dispunand eliberarea inregistrarilor.
“Cu toate astea, dupa aproape 6 luni, Parchetul refuza sa inmaneze toate inregistrarile din dosar, sub pretextul unor defectiuni tehnice”, spune Mariana Ciuca.
Cu toate acestea, din inregistrarile eliberate pana acum, reiese o proba care ar fi fost cheia pentru solutionarea dosarului privind furtul telefonului mobil ce a apartinut Aurei, dosar a carui ancheta inainteaza anevoios, fiind tergiversat inca de la momentul formularii plangerii,?desi termenul dispus de instanta pentru finalizare a fost 5 septembrie 2016.
“Avand in vedere indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre procurorul Crisan Laura Adina si de catre prim-procurorul Gheorghe Dragos, ambii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, la data de 10.06.2016, am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus?Mariana Ciuca.
“In ciuda tuturor piedicilor, vom finaliza propria analiza privind accidentul si urmarile produse si vom formula mai multe plangeri in dosar fata de persoanele care se fac vinovate …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *