EXCLUSIV. Bani pe filiera azera. Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, este anchetat pentru castigurile netransparente de la un offshore

?
Ca ministru, Victor Vlad Grigorescu gestioneaza companii petroliere ale statului roman. Ca persoana privata, a castigat sute de mii de euro de la o companie offshore care activeaza in acelasi domeniu si care are legaturi cu regimul autoritar din Azerbaidjan.
Legaturile Impact Sales Co., compania offshore care l-a platit cu aproape 200.000 de euro pe ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, duc spre SOCAR, compania petroliera de stat din Azerbaidjan. Impact Sales Co. este un intermediar de produse secundare produselor petroliere, iar SOCAR detine afaceri inclusiv in Romania.
Cum Vlad Grigorescu este ministru al Energiei in Romania si administreaza societati din energie, se pune intrebarea legitima daca este sau nu in conflict de interese. Mai grav, nici macar Agentia Nationala de Integritate, care-l investigheaza pe demnitar, nu ar putea sa lamureasca problema. Motivul este simplu: proprietarii Impact Sales Co., companie offshore din Insulele Turks & Caicos, sunt inaccesibili inclusiv pentru autoritati.
RL a descoperit?offshore-ul lui Grigorescu
La inceputul lunii aprilie a acestui an, “Romania liberaa” a dezvaluit ca ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, a incasat 10.000 de euro lunar, timp de aproape doi ani, de la o companie offshore: Impact Sales Co. Aceasta este localiza?ta si incoporata in paradisul fiscal al insulelor Turks & Cai?cos. In prima declaratie de avere, depusa cand si-a preluat mandatul, ministrul a ascuns provenienta banilor. Abia la solicitarile repetate ale Romaniei libere, Vlad Grigorescu a rectificat declaratia de avere si, astfel, a facut public numele companiei care l-a platit cu aproape 200.000 de euro intre 2014 si 2015.?
Totusi, transparenta ministrului Energiei a fost partiala: in ciuda solicitarilor ziarului, demnitarul nu a precizat care este “bunul mobila” din cedarea folosintei caruia in favoarea Impact Sales Co. a incasat sutele de mii de euro. Sursele RL au aratat, insa, ca este posibil ca ministrul sa fi inteles prin “bun mobila” nu un autovehicul, sa spunem, ci un document. Cum ar fi un brevet de inventie, de exemplu.
Ministrul Energiei, lipsa totala de transparenta
Ministrul Energiei nu a oferit detalii nici despre persoana/persoanele cu care a/au negociat contractul incheiat cu Impact Sales Co. Dupa cum se stie, scopul companiilor offshore nu este doar sa optimizeze fiscal venituri (sau sa faca evaziune fiscala, conform altor interpretari), ci si sa ascunda identitatea celui sau celor care controleaza societatea. In cazul de fata, lipsa de transparenta este totala. Cercetarile noastre de acum sase luni nu au dus la nici un rezultat concret. Singurele informatii despre Impact Sales Co. au fost obtinute de pe cateva site-uri care furnizeaza date pentru oameni de afaceri. Astfel, portalul panjiva.com mentioneaza Impact Sales Co. ca fiind “consigneea” (responsabil financiar de primirea marfii) in tranzactii cu propilena (si derivati) intre o companie mexicana (Indelpro) si o alta, necunoscuta, din Turcia. Un alt portal de afaceri (52wmb.com) precizeaza acelasi tip de date in legatura cu Impact Sales Co. In fine, portalul turkeyopportunity.com, care se ocupa de intermediat tranzactii comerciale, arata ca Impact Sales Co. este printre parteneri, fara a oferi alte detalii.
Firma cu acelasi nume la Baku, Azerbaidjan
Totusi, Impact Sales Co. pare sa aiba multiple legaturi mai degraba cu estul sovietic decat cu Oceanul Atlantic, unde se gasesc insulele Turks & Caicos, la sud-est de Bahamas. Astfel, in capitala azera Baku se gaseste o companie care are exact acelasi nume: Impact Sales Co. Conform descrierilor disponibile pe diverse website-uri care se ocupa de afaceri, Impact Sales Co. din Baku, Azerbaijan, este (la fel ca Impact Sales Co. din Turks & Caicos) un intermediar care vinde produse secundare produselor petroliere (polipropilena, de exemplu).?
“Romania liberaa” a contactat doi reprezentanti ai Impact Sales Co din Baku: Shahin Ibrahimli si Fikrat Ibrahimov. Shahin Ibrahimli reprezinta (sau a reprezentat pana de curand, ca director de vanzari) Sales Impact Co. din Azerbaijan. In acelasi timp, Ibrahimli reprezinta si compania turca Tuaz, care are stranse relatii cu Impact Sales Co. si care, de asemenea, intermediaza tranzactii cu produse secundare celor petroliere.
Pentru “Romania liberaa”, Shahin Ibrahimli a declarat ca habar nu are cine sunt proprietarii Impact Sales Co., firma la care a lucrat sau lucreaza, dar a promis ca va verifica si va reveni cu informatia. Intamplator sau nu, dupa ce a primit, in format electronic, si declaratia de avere a ministrului Grigorescu (in care e mentionata primirea sumei de la Impact Sales Co. din Turks & Caicos), Ibrahimli a disparut fara sa mai dea nici un semn.
Impact Sales Co. Baku ?distribuie produse SOCAR
Fikrat Ibrahimov a fost ceva mai transparent. Acesta a admis ca lucreaza pentru Impact Sales Co din Baku, Azerbaijan, si a adaugat ca aceasta companie face parte din grupul SOCAR, compania petroliera azera de stat, pentru care face distributie de produse. De altfel, Fikrat Ibrahimov a mentionat pe propriul cont de Linkedin ca este si contabil la SOCAR din 2013 pana in prezent. Acesta a confirmat si ca Impact Sales Co. (Baku) are multe tranzactii comerciale pe relatia Turcia. Conform mai multor portaluri online care listeaza tranzactii comerciale, Turcia este atat o destinatie, cat si un punct de plecare pentru produse secundare celor petroliere tranzactionate de catre Impact Sales Co. din Turks & Caicos. In unele dintre aceste tranzactii, celalalt capat al traseului marfurilor a fost fie in Mexic (rafinaria Indelpro), fie in Statele Unite. Cu alte cuvinte, Impact Sales Co. Baku face legatura intre Azerbaidjan si Turcia, iar Impact Sales Co. Turks & Caicos face legatura transatlantica intre Turcia si Mexic/SUA.
Si Fikrat Ibrahimov, intocmai ca Shahin Ibrahimli, a promis sa verifice legatura dintre cele doua companii numite Impact Sales Co. In final, insa, Ibrahimov a revenit cu un mesaj scurt prin care anunta ca nu poate fi de ajutor.
Azerbaidjan .Compania unui stat autoritar
SOCAR este o companie petroliera detinuta integral de catre statul azer, o fosta republica sovietica extrem de bogata in resurse de gaz si petrol. SOCAR este unul din cei mai mari jucatori din lume pe piata petroliera si a produselor derivate. Presedinte al statului azer este Ilham Alyev, care detine puterea din 2003. Anterior, sef al statului azer a fost tatal lui Ilham, Heydar Alyev. Ambii sunt lideri autoritari, Azerbaidjan fiind recunoscuta drept o tara in care regimul aflat la putere nu pune prea mare pret pe drepturile omului.?
In Romania, SOCAR detine cateva zeci de benzinarii si a incheiat un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *