EXCLUSIV. Bataie de joc in Educatie. Elevii au primit manuale gata mazgalite

Deoarece Ministerul Educatiei Nationale nu a mai comandat manuale noi, scolile le-au oferit copiilor carti ale caror rezolvari au fost deja completate de elevi anul trecut.
Criza manualelor continua la doua saptamani de la inceperea anului scolar cu o situatie de-a dreptul rusinoasa pentru Ministerul Educatiei Nationale. Deoarece scolile nu au primit suficiente manuale noi, invatatorii si profesorii s-au vazut nevoiti sa distribuie elevilor pe cele de anul trecut, desi acestea contin deja rezolvarea exercitiilor. Concret, manualele pentru clasa I, a II-a sau chiar a VIII-a au fost gandite astfel incat elevii sa completeze rezolvarea direct pe carte si nu separat, pe un caiet de teme. Fostul ministru al Educatiei, Remus Pricopie, le-a transmis editurilor care au castigat licitatia pentru manuale din 2014 ca acestea nu sunt transmisibile de la un elev la altul, dupa cum ne-a explicat Ana Munteanu, reprezentantul editurii Aramis. Ministerul Educatiei Nationale se angaja sa comande anual alte manuale noi, iar cele vechi sa ramana in posesia scolii sau chiar a elevilor. Asta in conditiile in care, in 2015, in ciclul primar si gimnazial sunt inscrisi circa doua milioane de copii.
In teren, realitatea e alta. La o scoala din Bucuresti, de exemplu, la o clasa a II-a cu 34 de copii, au fost distribuite numai cinsprezece randuri de manuale pentru cele patru discipline. Fie cartile erau deja completate cu creionul, fie rezolvarea fusese stearsa, urmele erau inca vizibile. Prin urmare, invatatoarea s-a vazut intr-o situatie fara iesire. Cum jumatate din clasa risca sa ramana faca nici un manual, a decis sa distribuie doar cate unul, la cate o singura discplina, pentru fiecare elev, chiar daca acestea nu puteau fi utilizate. In astfel de conditii, parintii au decis, de comun acord cu invatatoarea, sa cumpere pe cont propriu toate manualele noi necesare pentru copiii lor, desi un set pentru cele patru discipline costa 68 de lei.
Situatia relatata mai sus nu este singulara. a”Fetelor mele le-a cerut invatatoarea, in anul scolar trecut, sa scrie doar cu creionul pe manual, iar la final le-a cerut sa stearga ce au scris, pentru ca manualele sa fie redistribuite altor elevi”, ne-a declarat si Adrian S., din Ploiesti. La o scoala dintr-o comuna teleormaneana, conducerea a primit de la Inspectoratul Scolar Judetean doar 1400 de lei pentru achizitionarea de manuale pentru cei 360 de elevi din scoala. a”Am cumparat si noi cate manuale noi am putut, avand in vedere ca unul singur costa si 25 de lei. Copiilor li se asigura in primul rand un minim de rechizite si primesc si manuale vechi, unele deja scrise”, a mentionat contabila respectivei scoli din Teleorman. De mentionat ca toate persoanele implicate in sistemul de invatamant cu care am discutat – cadru didactic, parinte sau contabil – au preferat sa isi pastreze anonimatul, invocand teama de eventuale consecinte.
Ministrul neaga evidenta
Actualul ministru al Educatiei, Sorin Campeanu, a declarat pentru Rl ca nu are cunostinta de situatii ca cele relatate mai sus. a”Manualele care au spatii libere pentru a fi completate de elevi, cum sunt cele de la Matematica, nu sunt transmibile. Am discutat cu inspectorii scolari si acestia mi-au comunicat ca cele completate nu ajung la alti elevi. Este probabil vina editurilor, dar si a oamenilor din sistemul de invatamant care aproba astfel de lucruri”, a precizat Sorin Campeanu. Ministrul a mentionat ca va investiga totusi cazurile prezentate de Romania libera.
De cealalta parte, editurile nu-si asuma nici o responsabilitate pentru situatia creata. a”Ministrul Pricopie ne-a spus anul trecut ca manualele nu se vor transmite, vor ramane la copii, iar Ministerul va face o comanda noua. Nu s-a intamplat asa, manualele s-au transmis, iar comanda nu s-a mai facut”, a precizat Ana Munteanu, din partea Editurii Aramis. Aceasta a precizat ca a primit abia la doua saptamani de la inceperea scolii o comanda de manuale. a”Abia acum, la inceput de octombrie, Ministerul ne-a mai comandat 1200 de exemplare. Faptul ne pune si pe noi in incurcatura, pentru ca nici o editura nu sta pe stoc cu manualele, in speranta ca va comanda cineva. Iar costurile pentru tiparirea unui cantitati asa mici sunt mai mari pentru noi, in conditiile in care trebuie sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *