EXCLUSIV. Cum a cheltuit Arhiepiscopia Tomisului bani pentru o brutarie care inca nu functioneaza

Arhiepiscopia Tomisului a avut initiativa construirii unei brutarii. Respectand principiul biblic “painea noastra cea de toata zilele/da-ne-o noua astazia”, institutia dorea sa imparta cateva mii de paini zilnic nevoiasilor din Constanta.
Zis si facut. Primul lucru pentru a duce la indeplinire aceast proiect social a fost strangerea de fonduri. Pentru acest lucru, s-a apelat la banii constantenilor. Fostul primar Radu Mazare declara, despre acest proiect, in aprilie 2014: “Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a venit la mine cu o idee pe care am imbratisat-o: vrea sa construiasca o brutarie in care sa faca aproximativ doua sau trei mii de paini pe zi, pe care sa le imparta saracilor. Nu pot sa nu fiu de acord sa se faca paini pentru saraci, care sa se ofere gratisa”.
De constructia brutariei urma sa se ocupe Arhiepiscopia Tomisului. Discutia dintre cei doi s-a materializat intr-un proiect de hotarare de Consiliu Local, care a fost supus aprobarii in data de 8 aprilie 2014. Intitulat Proiect de hotarare privind aprobarea acordarii unui sprijin financiar Arhiepiscopiei Tomisuluia”, acesta a fost aprobat in unanimitate de catre consilieri. Arhiepiscopia a primit 150.000 de lei, adica 33.707 euro, la cursul BNR din ziua respectiva.
Opozitia unui consilier PSD
A existat insa un moment amuzant la acea sedinta. Consilierul PSD Vasile Chirondojan a crezut initiat ca aceasta brutarie se va construi in Mamaia, unde are si el o unitate de alimentatie publica. “Vreau sǎ se specifice acolo cǎ nu au voie sǎ facǎ productie. Din ce cauzǎ? Sunt deja marketinguri, alimentǎri, tot felul de astea. Inseamnǎ, dacǎ face productie, cǎ am inteles cǎ vor sǎ facǎ covrigǎrie, prescurǎrie si asa mai departe. Am inteles, cǎ vin sǎ se cǎsǎtoreascǎ, sǎ facǎ o slujbǎ la malul mǎrii, da” nu productie!a”, a spus el, simtind ca ii va fi amenintata, probabil, afacerea.
Secretarul primariei,?Marcela Enache, l-a linistit. “Am solicitat Arhiepiscopiei sǎ ne prezinte o adresǎ din care sǎ rezulte clar cǎ nu vor desfǎsura activitǎti comerciale. Cu aceastǎ conditie a fost supus aprobǎrii proiectul Consiliului local. Deci, avem scris de la Arhiepiscopie, pentru cǎ, altfel, nu intruneau conditiilea”, a spus aceasta.
Ce s-a intamplat in doi ani
Am incercat sa aflam ce s-a intamplat cu cei 150.000 de lei alocati de consiliul local. Preotul Eugen Tanasescu, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, a confirmat faptul ca acest sprijin financiar a fost acordat si ca banii au ajuns la Arhiepiscopie. Potrivit acestuia insa, suma despre care vorbim nu este nici pe departe de ajuns, ci a”reprezinta cam un sfert din valoarea totalaa”.
Valoarea totala a brutariei s-ar ridica astfel de 600.000 de lei, adica 134.258 de euro, la cursul BNR de astazi. Am intrebat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *