EXCLUSIV. Un nou document ascuns de Misu Negritoiu. Raport secret al ASF: profiturile asiguratorilor au crescut din RCA

Presedintele Autoritatii de Supra?veghere a Asigurarilor, Misu Negritoiu, a fost chemat miercuri?in Parlament pentru a explica de ce tarifele asigurarilor auto au explodat in mandatul sau.
Deputatii din Comisia de Buget-Finante sunt hotarati sa ceara schimbarea presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) daca acesta nu reuseste sa explice de ce tarifele politelor de raspundere civila auto (RCA) au explodat in timpul mandatului sau. Surse politice direct implicate in proces au aratat, pentru “Romania liberaa”, ca cel mai probabil Misu Negritoiu fi va schimbat din functie.
Totusi, omul in mandatul caruia au falimentat trei companii de asigurare (a patra este aproape de acest deznodamant), iar preturile RCA au ajuns la un nivel care nu mai poate fi suportat de transportatori se arata increzator in sine, astfel ca a programat o conferinta de presa pentru astazi la ora 15, desi audierile la Camera Deputatilor sunt la ora 10.
Misu Negritoiu promite sa remedieze situatia in care s-a ajuns pe piata de asigurari, desi a ignorat pana acum avertismentele presei, ale transportatorilor si ale romanilor simpli care au probleme cu polita obligatorie de asigurare auto.? Intre timp, Misu Negritoiu ar trebui sa explice, in fata deputatilor, de ce a sustinut lichidatorul judiciar KPMG, in ciuda faptului ca acesta a incalcat toate termenele prevazute de lege in cazul Astra Asigurari, si impotriva unei decizii a Consiliului ASF. Acelasi presedinte ar mai trebui sa raspunda de ce a dorit inca de la inceput puterea absoluta si de ce, vazand ca nu reuseste sa ii convinga pe parlamentari sa i-o dea, si-a conferit singur atributii noi, prin modificarea regulamentului intern, dar cu incalcarea legii de functionare a ASF.
Putere din pix
Primele declaratii ale lui Misu Negritoiu din postura de sef al Autoritatii de Supraveghere Financiara s-au referit la Banca Nationala si guvernatorul Mugur Isarescu. Primul a declarat din start ca vrea sa implementeze in institutia sa acelasi model ca la BNR. Nici macar intangibilul Mugur Isarescu nu s-a gandit, insa, vreodata, sa incerce sa faca ce a facut Misu Negritoiu. Dupa doar cateva saptamani la conducerea ASF, in 2014, acesta din urma a trimis Parlamentului un document in care propunea nici mai mult, nici mai putin decat sa ramana singurul membru executiv al Consiliului ASF, ceilalti 8 urmand sa devina simple marionete. S-ar fi desfiintat? posturile de vicepresedinti si cel de prim-vicepresedinte, iar numarul membrilor ar fi scazut de la 9 la 6.
Demersul lui Misu Negritoiu nu a fost ascultat de politicieni,? asa ca presedintele ASF a decis sa isi confere singur puteri sporite. Acesta a modificat regulamentul intern al Autoritatii, adaugand la capitolul privind atributiile vicepresedintilor un punct care prevedea clar ca a”vicepresedintii se subordoneaza presedintelui”. Aceasta prevedere, insa, incalca legea de functionare a Autoritatii de Supraveghere Financiara, acolo unde nu se spune niciun cuvant despre eventuale relatii de subordonare intre membrii ASF.
Cu puteri sporite, Misu Negritoiu a trecut la rezolvarea propriilor interese. Una dintre marotele? sale a fost sustinerea KPMG, fost administrator si actual lichidator judiciar al Astra Asigurari, asigurator trimis in faliment in mandatul acestuia la ASF. “Romania liberaa” a aratat ca Misu Negritoiu a ignorat pur si simplu votulurile a opt membri ASF exasperati de atitudinea KPMG, decizand sa nu ceara inlocuirea lichidatorului.
KPMG a facut ce a vrut timp de jumatate de an, fara sa informeze ASF, asa cum prevede legea, si fara sa ia in seama interesele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *