Expertii avertizeaza Ministerul Finantelor: Deficitul bugetar va exploda!

Ultimele date si semnale oficiale privind situatia deficitului bugetar sunt contradictorii. Ele portretizeaza o administratie guvernamentala preocupata de gasirea solutiilor pentru inchiderea bugetului pe un deficit de cel mult 3% din PIB.
Dar acest lucru pare o misiune destul de dificila.
La inceputul ultimei decade a lunii iulie, Ministerul Finantelor sus?tinea ca Romania se va incadra in tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, in acest an. Era o replica la informatiile furnizate de Eurostat. Acesta anunta ca Romania are defi?citul bugetar pe primul trimes?tru mai mare de 3% din PIB.
Reprezentantii Ministerului Finantelor au precizat ca tinta de deficit pentru finalul anului 2017 “este in programa”. “Valoarea comunicata de Eurostat – 3,2% din PIB – este calculata pe baza soldului ESA, ajustat sezonier, reflectand componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare din 2016, si raportata la PIB din trimestrul I, in care PIB inregistreaza de obicei cea mai redusa valoare nominala din cele patru trimestre ale anuluia”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
Standardul ESA al Eurostat include garantiile de stat, care se adauga la deficit. Astfel, deficitul calculat de Eurostat e ceva mai mare decat cel calculat de FMI, ca si de autoritatile romane, “pe casha”.
Finantele: “Anul trecut?a fost mai raua”
In anul 2016, PIB-ul in T1 a fost de 146,4 miliarde de lei, in timp ce valoarea cea mai ridicata a PIB trimestrial s-a inregistrat in trimestrul al IVa??lea: 228,9 miliarde de lei. MFP mai sustinea, in comunicatul amintit, ca, “in datele publicate de Eurostat, se observa ca acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,6% din PIB in trimestrul II 2016, in timp ce valoarea inregistrata in trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIBa”. Adica, anul trecut era mai rau in trimestrul intai si, pana la urma, la finalul anului, s-a inregistrat 2,9% deficit. Romania inregistreaza cea mai mare crestere a deficitului bugetar din PIB in primul trimestru din anul 2017, comparativ cu trimestrul trecut, de 1,3%, calculat dupa standardele europene ESA – potrivit unui raport Eurostat.
Misa se contrazice de la o zi la alta
Patru zile mai tarziu, Ministerul Finantelor a revenit cu un alt comunicat, care intra in coliziune cu precedentul. Astfel, deficitul bugetar ar fi, de data aceasta pe primul semestru din 2017, de 6,3 miliarde de lei, cu peste 60% mai mare decat anul trecut.
Executia bugetului general consolidat s-a incheiat, pe primul semestru al acestui an, cu un deficit dramatic mai mare, fata de cel de 3,9 miliarde de lei, inregistrat in aceeasi perioada a anului 2016, conform unui comunicat al Finantelor. Asadar, in al doilea trimestru cheltuielile bugetului general consolidat au crescut in termeni nominali cu 10%, fata de prima jumatate a anului trecut. Una dintre cele mai mari cresteri – 19,5% – a fost inregistrata la cheltuielile de personal. Cauza – majorarile salariale din a doua parte a anului 2016.
In luna iunie, Ioana Petrescu, fost ministru la Finante in Cabinetul Ponta, afirma ca “situatia e tragicaa”. “Dupa cinci luni, deficitul este de aproape trei ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cheltuielile sunt cu 9,4% mai mari din cauza cheltuielilor cu personalul, iar veniturile, desi mai mari decat cele de anul trecut, sunt mult sub cele prognozate in bugetul pe 2017a”, spunea fostul demnitar.
Sursa de bani: emisiunile de obligatiuni
Ministerul Finantelor a plasat recent obligatiuni de stat in valoare de 200 de milioane de lei (adica de 43,8 milioane de euro), scadente pe 26 iulie 2027, conform ziarului Bursa. Finantele plasasera la inceputul lunii august titluri de 500 de milioane lei (adica de 109,6 milioane de euro) scadente pe 26 octombrie 2020, la un randament mediu de 1,88% pe an, printr-o emisiune noua de obligatiuni, conform News.ro.
Pentru primele cinci luni ale anului, Ministerul Finantelor programase imprumuturi lunare intre 3,4 miliarde de lei si 3,9 miliarde de lei, plus licitatiile suplimentare. In iunie, valoarea programata a urcat la 5,3 miliarde de lei, in timp ce pentru iulie a programat emisiuni de 5,1 miliarde de lei, dar a luat efectiv din piata o suma putin mai mare, de 5,2 miliarde de lei. Acesti bani necesari finantarii activitatii Guvernului vor fi platiti in anii urmatori, indirect, de romani. In total, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *