Terenul si cladirile apartin?nd Guban, cea mai veche fabrica de pantofi din Rom?nia, vor fi scoase in cur?nd la licitatie.
„Dezvoltatorii imobiliari din oras ne-au contactat de mai multi ani, constant, cu oferte pentru cumpararea spatiului pe care este amplasata fabrica Guban. Pana la 31 decembrie vom decide care oferta este mai buna”, a declarat directorul fabricii, Gheorghe Petru. Pretul minim de la care va porni licitatia pentru vanzarea celor 3,5 hectare de teren este de 40,8 milioane de euro, adica circa 1.200 de euro/mp. Banii obtinuti in urma tranzactiei urmeaza sa finanteze construirea si utilarea unei fabrici noi, in afara orasului. Conform estimarilor directorului societatii, noua fabrica va costa zece milioane de euro. Odata cu relocarea unitatii in afara orasului, actionarii de la Guban vor transfera pe un alt teritoriu si litigiile in care este cuprinsa cea mai veche fabrica de pantofi din Romania.
Dupa aparitia legilor 55/95 si 74/94 privind privatizarea societatilor de stat, conducerea de atunci a SC Guban SA a luat decizia de a privatiza unitatea prin metoda MEBO. La 2 august 1995 este incheiat contractul de vanzare-cumparare de actiuni de la Fondul Proprietatii Statului (FPS), insa mostenitorii fostului proprietar au inceput actiunea de revendicare a marcii. „Tiberiu Guban este fiul lui Blaziu Guban, cel care a fondat fabrica Guban. In calitate de mostenitor, are dreptul sa primeasca despagubiri pentru ca numele sau este folosit ca marca de catre fabrica Guban. In anul 2002 li s-a interzis, printr-o sentinta judecatoreasca, sa mai foloseasca numele, dar acest lucru nu s-a intamplat. Veniturile societatii Guban SA din perioada 1991 ? 2003 sunt de aproximativ 390 de miliarde de lei vechi. Noi am cerut 39 de miliarde pentru ca au folosit numele Guban in perioada asta”, a explicat avocatul Florin Kovacs, fostul aparator al mostenitorilor familiei Guban. In conditiile in care litigiul a avansat catre instantele din Bucuresti, avocatul Kovacs a renuntat la mandat in favoarea altui avocat din Bucuresti. Pe de alta parte, conducerea fabricii spune ca are dreptul de a folosi marca Guban pana in 2008. „Ceea ce se vede la poarta fabricii este sigla marcii Guban pe care am inregistrat-o la OSIM si pentru care avem drept de folosire pana in 2008. Fabrica a fost numita Guban SA in 1990, prin hotarare de guvern. Ar fi trebuit ca Tiberiu Guban sa se judece cu statul, care i-a dat denumirea asta. Noi renuntam si la marca daca el vrea asta, ii dam marca Guban sa faca orice vrea cu ea. Problema este ca el vrea bani pentru ceva ce nu i se cuvine”, a precizat directorul general al intreprinderii, Gheorghe Petru. Aceasta nu este singura ancheta de la Guban. In anul 2005, fosta conducere a fabricii a fost trimisa in judecata de procurorii Parchetului Curtii de Apel Timisoara, dupa ce un control al Finantelor locale a scos la lumina un sir de ilegalitati. In ciuda acestor conflicte, pantofii marca Guban sunt din nou in rafturile magazinelor. „Un numar de 3.500 de perechi de pantofi iau, lunar, drumul Bucurestiului, iar alte atatea perechi sunt exportate”, spune directorul fabricii, aducandu-si aminte cu nostalgie de vremurile de dinainte de Revolutie. Atunci, cei 500 de muncitori produceau lunar 30.000 de perechi de pantofi.