Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) a hotarat vinerea trecuta scaderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de furnizorii de ultima instanta (FUI) clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate, dar si cresterea medie a tarifelor de tip componenta de piata concurentiala (CPC), aferente aceluiasi tip de consumatori, cu 8,53%. Majorarile intra in vigoare la 1 iulie, iar noile tarife sunt valabile pana la finalul lunii septembrie.
ANRE a anuntat in comunicat ca factura finala la consumator nu ar trebui sa creasca cu mai mult de 8%.
Citeste si?INS: Consumul de electricitate al Romaniei a scazut in primele patru luni cu 3%, iar exportul a crescut
Daca pe componenta de reglementat, tarifele sunt unice pentru toate cele opt zone de distributie, tarifele CPC sunt diferite, pentru fiecare.
ANRE a comunicat astazi nivelul tarifelor CPC pentru fiecare zona in parte. Pentru zona Bucuresti-Ilfov, el este de 0,4202 lei/kWh, la joasa tensiune, cu 14% mai mare decat cel de acum. Este cea mai mare crestere din tara.
Ce inseamna aceste tarife si cum creste factura
Factura la energie electrica este formata, acum, din pretul de achizitie al energiei electrice, tariful de distributie, transport, sistem si furnizare la care se adauga contributia pentru cogenerare, certificatele verzi, acciza si TVA. Discutia apare la primele cinci componente. Pana la data de 1 iulie, 20% din cantitatea de energie consumata era platita la tariful reglementat de ANRE (le include pe cele cinci, iar curentul vine doar de la Hidro si Nuclearelectrica), iar 80% era platita la tariful CPC (le include si el pe cele cinci) tarif care este avizat de ANRE pe baza costurilor recunoscute furnizorilor cu achizitia de energie din piata, din orice sursa.
De la data de 1 iulie, aceste procente se schimba, ponderea fiind de 10% pentru reglementat si 90% pentru CPC.
ANRE a publicat tarifele pentru fiecare dintre cele opt zone de distributie, si, desi a vorbit de o medie de crestere de 8,5%la nivel national, clientii casnici din Bucuresti alimentati in regim de serviciu universal (adica majoritatea lor) vor plati un tarif CPC cu 14% mai mare.
Citeste si?Romania are cele mai mici preturi la GPL din UE. Avantajele si dezavantajele instalatiei GPL in masina
Ce inseamna asta in factura? In Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, zona cu cel mai mare consum de energie electrica din tara, furnizor de ultima instanta este Enel Energie Muntenia. O factura de 102 kWh (tarif monom standard cu rezervare, cel mai intalnit) emisa in Bucuresti are, acum, o valoare de 52,04 lei, cu TVA (43,73 lei fara TVA). Din cei 43,73 lei, energia platita la tarif reglementat inseamna 6,58 lei fara TVA, iar cea la tarif CPC 30,03 lei, fara TVA.
Dupa 1 iulie, energia la tarif reglementat va reprezenta in factura de fata 3,12 lei (scade tariful de la 0,3289 lei kWh la 0,3119 lei) iar energia la tarif CPC va reprezenta 38,57 lei (tariful creste de la 0,3663 lei la 0,4202 lei). Preturile nu contin TVA.
Asadar, aceasta factura va fi mai mare cu 5,08 lei, fara TVA, sau 6,04 lei, cu TVA. Asta inseamna ca, de la 1 iulie, facura la energia electrica emisa de Enel pentru zona Muntenia Sud clientilor alimentati in sistem de serviciu universal va creste cu 11,6%, pe baza calculelor ECONOMICA.NET. Calculele se bazeaza pe faptul ca reducerea de la reglementat va fi cea anuntata (tariful se va publica in Monitorul Oficial), iar celelalte componente din factura, inclusive certificatele verzi, raman neschimbate.
Citeste continuarea pe …
Factura la electricitate va creste cu 11,6% in Capitala, de la 1 iulie
Date: