Facultatile de Stomatologie, suspectate ca au eliberat mai multe diplome false pentru studentii straini

Ministerul Educatiei desfasoara actiuni de control in mai multe universitati pentru a stabili daca au eliberat ilegal diplome unor studenti straini. Facultatile de stomatologie sunt verificate pentru a se stabili daca au emis ilegal diplome unor italieni care figurau ca studenti in Romania.
Un nou scandal loveste invatamantul romanesc. Autoritatile din Italia au descoperit ca in Peninsula lucrau ca medici stomatologi oameni care au obtinut ilegal diplome in Romania. Ministerul Educatiei a declansat controale la 13 facultati de medicina din tara, dupa ce autoritatile din Roma au sesizat Guvernul Romaniei.
Suspiciunile sunt legate de faptul ca italienii au obtinut diplomele de licenta intr- perioada in care nu se aflau in Romania si, mai mult, profesau deja ca medici stomatologi in Peninsula. “Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), potrivit planului aprobat la inceputul anului 2008, desfasoara actiuni de control in toate cele 13 institutii de invatamant superior cu profil medical care functioneaza la nivel national.
Controlul vizeaza trei directii: inmatricularea, mobilitatea si transferul studentilor straini in tara noastra, in vederea aplicarii normelor europene referitoare la statutul de cetatean UE sau non-UE”, se arata intr-un comunicat al MECT.
Studenti straini care nu stiu limba romana
Vizate sunt in primul rand Universitatea “Titu Maiorescu” din Bucuresti si universitatile din Constanta, Oradea si Arad. Decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii “Titu Maiorescu”, Dan Slavescu, spune ca toate controalele efectuate la unitatea pe care o conduce nu au scos la iveala nereguli. “Nu exista niciun astfel de caz. La noi, toti studentii au fost prezenti. Am fost controlati de patru ori.
Studentii straini au fost verificati si daca stiu limba romana, si daca ii cunosc pe profesorii lor de la cursuri”, a spus Slavescu.
In ceea ce priveste celelalte trei facultati, de la Arad, Constanta si Oradea, Ministerul Educatiei ancheteaza in continuare modul in care s-au eliberat diplomele studentilor, mai ales ca toate facultatile de stomatologie din Romania au doar cursuri la zi. Rectorul Universitatii din Oradea sustine ca au fost gasiti studenti straini care nu stiau sa vorbeasca romaneste si care nu au frecventat
Cursurile.
“Am gasit studenti care nu luasera testul de limba romana. In plus, nu existau acte referitoare la parcursul lor scolar”, a precizat Cornel Antal, rectorul Universitatii din Oradea. Acesta spune ca problemele din universitatea pe care o conduce se refera la diplome de licenta eliberate in august 2007.
“Referitor la aceste diplome, au fost efectuate mai multe verificari de catre organele abilitate si de catre minister. In prezent, situatia acestor diplome se afla in ancheta DNA”, a declarat Antal.
O poveste veche
Eliberarea de diplome false unor studenti straini de catre universitati din tara noastra nu e o noutate. Toata povestea a inceput in 2000-2004, perioada in care mai multi cetateni italieni figurau ca fiind studenti in Romania, dar, in acelasi timp, ei profesau in Italia.
In urma unor anchete facute de autoritatile italiene, s-a ajuns la concluzia ca cetatenii italieni au obtinut aceste diplome printr-un fals. Un alt scandal al diplomelor false s-a petrecut in 2006 la Universitatea de Medicina din Oradea. Anchetatorii au descoperit ca facultatea a eliberat strainilor de-a lungul timpului peste 20 de diplome, in specializari care nici macar nu exista in Romania.