FAPT IMPLINIT. Reteta electronica, a devenit obligatorie de la 1 ianuarie.

Reteta electronica va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013, de la lansarea sistemului in 2 iulie si pana in prezent fiind prescrise online peste trei milioane de retete, informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), stire preluata de mediafax.
“Utilizarea sistemului se apropie de indicatorii de succes vizati, urmand ca de la 1 ianuarie 2013 sa devina obligatorie. Controale inopinate in farmacii, reducerea stocurilor de formulare tiparite si stimulente financiare sunt masuri pentru impunerea generalizarii sistemului”, se precizeaza intr-un comunicat remis MEDIAFAX joi de CNAS.
Potrivit sursei citate, miercuri, 7 noiembrie, a fost depasit pragul de trei milioane de retete electronice inregistrate de la punerea in functiune a sistemului la 2 iulie 2012, ceea ce inseamna aproximativ 75.000 de retete prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem.
Oficialii CNAS mai spun ca pentru atingerea pragului de un milion de retete electronice a fost nevoie de aproximativ trei luni de zile.
“Farmacistii si medicii au inteles treptat importanta utilizarii prescriptiilor in format electronic si, dupa alte 23 de zile, respectiv in 17 octombrie, s-a atins pragul psihologic de doua milioane de prescrieri online”, a precizat sursa citata.
Sistemul ofera raportari prin care CNAS verifica daca prescrierile medicilor se regasesc in ce elibereaza farmaciile la preturi compensate. Ca masura suplimentara, reteta electronica vine in sprijinul medicilor, reducand riscul erorilor de prescriere, potrivit reprezentantilor Casei.
Spre exemplu, daca sunt prescrise medicamente incompatibile intre ele, medicul este avertizat. Similar se intampla si daca doza prescrisa pacientului este prea mare sau daca nu se respecta regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tiparit codificat, mai arata CNAS.
“Pentru a ne asigura ca proiectul este implementat cu succes pana la 1 ianuarie 2013, de cand va deveni obligatoriu, am luat mai multe masuri, inclusiv vizite aleatorii si neprogramate la farmacii pentru a vedea daca s-au facut investitiile tehnice necesare si cum functioneaza efectiv sistemul. Cu o viteza de raspuns de 5-8 secunde pentru fiecare reteta eliberata, timpul de asteptare al pacientilor la ghiseu s-a micsorat semnificativ”, afirma presedintele CNAS, Doru Badescu, citat in comunicat.
Badescu a mai spus ca, din pacate, mai exista farmacii care inca nu au adoptat sistemul, iar asiguratul trebuie sa caute o unitate care sa ii poata elibera medicamentele prescrise de medic pe reteta electronica.
CNAS monitorizeaza in continuare farmaciile care nu pot elibera retete electronice si informeaza medicii prescriptori asupra necesitatii trecerii la la noul sistem de retete electronice.
Potrivit CNAS, medicii care prescriu in format electronic peste 70% dintre retete primesc stimulente financiare, conform reglementarilor legale in vigoare.
“In paralel cu reducerea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *