Filme noi si premiate la One World Romania 4

Filme noi si premiate la One World Romania 4

premiera pentru publicul romanesc 33 de productii din toata lumea. Multe din filmele ce vor fi proiectate in perioada 16 ? 21 martie la Bucuresti au primit pana acum numeroase distinctii la festivaluri internationale de film, cum ar fi Sundance Film Festival (SUA), Silverdocs Film Festival (SUA), CPH DOX (Danemarca), Doc Lisboa Film Festival (Portugalia), International Film Festival Boston (SUA) sau One World International (Republica Ceha).

Printre filmele cu cele mai multe premii din selectia oficiala One World Romania 2011 sunt “Enemies of the People” (“Dusmanii poporului”), “El Sicario ? Room 164” (“El Sicario ? Camera 164”) si “My Perestroika” (“Perestroika mea”). “Enemies of the People”, filmul regizat de Rob Lemkin si Thet Sambath, este de fapt o investigatie asupra crimelor Khmerilor Rosii, care au omorat aproape 2 milioane de cetateni cambodgieni in anii ?70. Thet Sambath, a carei familie a fost omorata de soldatii lui Pol Pot, obtine, in premiera, marturii uluitoare de la criminali din teren, de pe campiile mortii si chiar de la mana dreapta a lui Pol Pot,
Nuon Chea, convins inca de necesitatea eliminarii “dusmanilor poporului”, care altfel ar fi distrus revolutia. In 2010, “Enemies of the People” a obtinut Premiul Special al Juriului pentru Documentar
International la Festivalul Sundance, Marele Premiu al Juriului “Anne Dellinger” la Festivalul de Film Documentar Full Frame si Marele Premiu al Juriului la Festivalul International de Film Documentar One World Praga.
In documentarul lui Gianfranco Rosi, “El Sicario ? Room 164”, un expert in rapiri si tortura, ucigas platit de catre mafia drogurilor din Mexic si fost sef al politiei din Chihuahua isi spune povestea ultimilor 20 de ani, intr-o camera de motel, undeva la granita Statelor Unite cu Mexic. Cu chipul
permanent acoperit si inarmat cu un carnet in care note si schite dubleaza confesiunea, asasinul fugar, pe a carui viata s-a pus pretul de 250.000 de dolari, reuseste cu un monolog sa conduca remarcabil acest documentar cu accente de thriller. “El Sicario ? Room 164” a fost inclus in selectiile festivalurilor de film de la Bratislava, Venetia, Viena si Rotterdam. La Festivalul International de Film de la Venetia a obtinut Premiul Orizzonti pentru Cel mai bun film.

Productia americana “My Perestroika”, in regia lui Robin Hessman prezinta cinci fosti colegi de scoala din ultima generatie de copii sovietici. Acestia isi spun povestile fericite ale copilariei ocrotite de partidul comunist, trec prin anii de transformari politice din anii tineretii de la Perestroika la destramarea Uniunii Sovietice si urmaresc traseul personal complicat si imprevizibil in 20 de ani de capitalism rus. Filmului i-a fost acordat Premiul pentru Cea mai buna regie la Festivalul de Film
Documentar Full Frame, Premiul Special al Juriului la Festivalul Silverdocs si distinctia pentru Cel mai bun film documentar la Festivalul de Film de la Milwaukee.

De asemenea, la One World Romania 2011, publicul va mai putea vedea castigatorul premiului pentru Cea mai buna Imagine intr-un Documentar de la Festivalul Sundance 2010 – “The Oath” (“Juramantul”), in regia Laurei Poitras si “October Country” (regia: Michael Palmieri, Donal Mosher), care a primit premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Doc Lisboa 2009 si Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film Silverdocs 2009.

Asadar, din 16 martie, One World Romania va asteapta in cele patru locatii din Bucuresti ? Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso si Noul Cinematograf al Regizorului Roman ? cu multe filme noi si premiate in toata lumea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *