Financial Times: Apocalipsa zonei euro, la zece zile distanta

Economistul Wolfgang Munchau, editor Financial Times, a vorbit, intr-o postare pe un blog al publicatiei, despre un colaps iminent al zonei euro in urmatoarele zece zile, determinat criza de lichiditati cu care se confrunta bancile, din cauza datoriilor de stat.

Jurnalistul a aratat ca toti liderii europeni au actionat doar atunci cand situatia a devenit critica, iar austeritatea a fost singura optiune ramasa in acele circumstante. “Am ajuns in punctul critic”, spune Munchau.”Aceasta erodare masiva a increderii a distrus de asemenea si strategia de salvare a zonei euro, elaborata in urma cu numai o lunaa”, adauga acesta. “Daca nu se intampla ceva foarte drastic, zona euro se poate destrama foarte curand (…) Daca liderii UE ar putea ajunge la un acord inainte de 9 decembrie, cand are loc urmatorul Summit Euro, atunci uniunea monetara va supravietui. Daca nu, aceasta risca un colaps violenta”, spune Munchau.In acest context, economistul vine cu o solutie care, in trei pasi, ar putea reglementa criza actuala:
Primul pas: BCE trebuie sa acorde imprumuturi bancilor, pentru a le asigura lichiditatea de care au nevoie. In acelasi timp, institutia trebuie sa gaseasca o modalitate de a opri cresterea dobanzilor si de a calma pietele de obligatiuni.
Al doilea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *