Finantarea europeana ar putea fi conditionata, dupa 2020, de respectarea valorilor fundamentale ale UE

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Inaintea reuniunii informale a liderilor din 23 februarie, Comisia Europeana a prezentat miercuri diversele optiuni posibile – precum si consecintele financiare ale fiecareia – pentru un buget al UE pe termen lung nou si modern, care sa asigure indeplinirea obiectivelor prioritare ale Uniunii dupa anul 2020.
Presedintele Comisiei Europene,?Jean-Claude Juncker, a declarat: „Un buget nu este un exercitiu contabil, ci o reflectie a prioritatilor si a ambitiilor,?care traduce viitorul in cifre. Prin urmare, sa discutam mai intai despre ce fel de Europa ne dorim,?Ulterior, statele membre vor trebui sa isi sustina ambitiile cu finantarea necesara. Trebuie sa intelegem cu totii ca in discutiile care ne asteapta nu vom mai putea continua ca pana acum si in acelasi timp sunt ferm convins ca putem reusi imposibilul, putem conveni in privinta unui buget in care toti sa fie beneficiari neti.”
In cadrul reuniunii din 23 februarie, liderii din Uniunea Europeana vor discuta despre cum se pot asigura ca prioritatile pe care le-au stabilit pentru Uniune, pe 16 septembrie 2016 la Bratislava si pe 25 martie 2017 prin Declaratia de la Roma, sunt finantate in mod adecvat, devenind, astfel, realitate. Cele doua elemente – definirea prioritatilor comune si asigurarea resurselor necesare pentru ca Uniunea sa le puna in aplicare – sunt indisociabile, se arata intr-un comunicat al CE.
Conform sursei citate, Comisia contribuie la aceasta discutie importanta in trei moduri: prin furnizarea datelor necesare privind bugetul UE si avantajele, realizarile si valoarea adaugata a acestuia, prin elaborarea unor scenarii care ilustreaza impactul financiar al diverselor optiuni de politica posibile si prin evidentierea consecintelor pe care o eventuala intarziere a adoptarii noului buget al UE le-ar putea avea asupra studentilor, a cercetatorilor, a proiectelor de infrastructura si a multor altor aspecte.
Atunci cand se discuta despre nivelul de ambitie al actiunii UE in domenii cum ar fi protectia frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apararii, stimularea transformarii digitale a Europei sau cresterea eficientei politicii de coeziune si a politicii agricole ale UE, este important ca liderii sa aiba o idee clara privind ce ar insemna concret optiunile lor din punctul de vedere al finantarii acordate la nivelul UE. Este ceea ce isi propune contributia prezentata astazi de Comisie, prin cuantificarea impactului financiar al diverselor optiuni de politica posibile. Acestea nu reprezinta propuneri ale Comisiei, ci ilustrari bazate pe idei avansate frecvent pe parcursul dezbaterii publice. Scopul lor este sa ajute la focalizarea pe aspectele esentiale, sa stimuleze discutiile si sa ofere o baza factuala solida pentru luarea deciziilor importante care ne asteapta, se arata in comunicat.
De exemplu, daca liderii convin sa dea curs angajamentului frecvent formulat de a imbunatati protectia frontierelor externe ale UE, aceasta ar costa 20 pana la 25 de miliarde EURO pe o perioada de sapte ani sau pana la 150 de miliarde EURO pentru un sistem complet de gestionare a frontierelor UE. In mod similar, orice prioritate politica – Uniunea Europeana a Apararii, sprijinirea mobilitatii tinerilor, dinamizarea transformarii digitale a Europei, stimularea cercetarii si a inovarii sau crearea unei veritabile uniuni economice si monetare – va trebui sa fie finantata in mod corespunzator pentru a deveni realitate.
„Comisia prezinta, de asemenea, optiuni pentru modernizarea bugetului UE, inclusiv prin consolidarea legaturii dintre obiectivele sale si modul in care acesta este finantat. In …

spot_imgspot_img