Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) sustine, intr-un raport privind finantarea partidelor, ca modificarile aduse legislatiei electorale din Romania sunt in masura sa duca la o imbunatatire a controlului asupra finantarii formatiunilor politice si a campaniilor.
Potrivit Mediafax, GRECO a considerat „binevenita” adoptarea, in 2015, a legislatiei de modificare a Legii nr. 334/2006 cu privire la finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. „Aceasta lege, care a fost initiata de Parlament, a preluat cateva dintre propunerile continute in proiectul pe care Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) l-a elaborat in anul 2012. Romania a luat astfel masuri adecvate pentru a asigura accesul AEP la informatiile financiare, in calitatea acesteia de organ responsabil pentru supravegherea finantarii partidelor politice”, se arata intr-un comunicat de presa.
GRECO mai remarca faptul ca, in baza noii legii, AEP poate sa controleze cheltuielile partidelor si candidatilor si ca a fost dotata cu resurse materiale, umane si legale pentru a isi indeplini sarcinile intr-un mod mai eficient. „AEP a primit totodata o responsabilitate centrala clara pentru a supraveghea in ansamblu finantarea partidelor politice in Romania si este acum clar indrituita sa sesizeze organele de urmarire penala in cazul oricarei suspiciuni de savarsire a unei fapte penale in legatura cu mandatul sau. Termenul de prescriptie (administrativ) al contraventiilor a fost acum extins de la 6 luni la 3 ani, ceea ce ofera AEP o posibilitate mult mai buna sa urmareasca posibilele incalcari ale legii”, mai mentioneaza sursa citata.
Gurpul mai sustine ca se poate constata o preocupare constanta a AEP pentru imbunatatirea controlului finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, precum si faptul ca, pana la modificarea cadrului legal in anul 2015, institutia a fost lipsita de instrumentele necesare pentru un control eficient si de substanta care sa depaseasca aspectele strict formale.
Adoptarea de …