Finul lui Ponta vrea ca judecatorii din completul de 5 al Curtii Supreme sa decida doar IN FAVOAREA INCULPATILOR. Premierul: “E major, nu trebuie sa-mi ceara mie voie”

de Andrei Luca POPESCU Publicat la: 28.09.2015 14:13 Ultima actualizare: 28.09.2015 14:13

Deputatii juristi discuta astazi o propunere a deputatului PSD Marius Manolache, care este finul prim-ministrului Victor Ponta, prin care acesta doreste schimbarea legii de organizare a sistemului judiciar, in sensul ca judecatorii din completele de 5, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sa poata decide doar in favoarea inculpatilor. La aceste complete ajung in ultima instanta toate marile dosare penale de coruptie, solutiile date anterior putand fi atacate aici atat de inculpati, cat si de procurori. Astazi, spre exemplu, Liviu Dragnea a aparut in fata completului de 5, pentru contestarea deciziei de condamnare a sa la un an cu suspendare, in Dosarul Referendumul. Manolache nu este la prima initiativa de modificare a regulilor justitiei, el numarandu-se si printre initiatorii unei modificari a Codului Penal privind arestarea preventiva, in favoarea inculpatilor. Marius Manolache este urmarit penal de procurorii DNA in dosarul Realitatea Media, pentru fapte comise din postura de avocat.

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor discuta astazi o initiativa legislativa a deputatului PSD Marius Manolache, depusa in luna iunie, prin care acesta propune ca judecatorii din completele de 5 de la instanta suprema sa poata decide doar in favoarea inculpatilor. Manolache, care a sustinut ca este finul lui Victor Ponta, cei doi lucrand in trecut impreuna ca avocati, isi justifica ideea prin faptul ca ar exista un dublu grad de jurisdictie si ca se ajunge in situatia in care unii inculpati primesc o sentinta de la instanta suprema – completul de 3, pentru ca mai apoi judecatori de acelasi rang cu acestia sa vina si sa dea solutii diferite, in completul de 5.
Prim-ministrul Victor Ponta nu a dorit sa comenteze astazi initiativa legislativa a lui Marius Manolache: “Am foarte multi colegi, fiecare este major, nu trebuie sa imi ceara mie voie sa faca ceva”.

Proiectul legislativ al lui Marius Manolache mai prevede de asemenea infiintarea unei sectii in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care sa se ocupe de “investigarea infractiunilor savarsite de procurori si judecatori, altele decat cele date in competenta DNA si DIICOT”.
“Completele de 5 judecatori solutioneaza apelurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si judeca si in alte cauze date in competenta lor prin lege, precum si ca instanta disciplinara. Apelul prevazut la alineatul 1 (fraza anterioara – n.r.) nu poate fi declarat decat in favoarea inculpatului”, se arata in proiectul de lege prin care Manolache doreste modificarea legii 304/2004, privind organizarea judiciara.
Completele de 5 judecatori de la instanta suprema sunt cele unde ajung, in ultima instanta, pentru verdicte definitive, aproape toate marile dosare de coruptie care implica parlamentari sau ministri. Chiar astazi, cand Comisia Juridica a Camerei Deputatilor discuta acest proiect, colegul de partid al lui Marius Manolache, fostul vicepremier Liviu Dragnea, a fost judecat de un complet de 5 judecatori, in contestatia la sentinta din Dosarul Referendumul, in care Dragnea a primit un an de inchisoare cu suspendare.
In motivarea proiectului de lege, Marius Manolache explica faptul ca existenta dublului grad de jurisdictie este prevazuta atat de Constitutia Romaniei, cat si de tratatele internationale, insa ca acesta nu ar trebui sa existe in cazul in care o persoana a fost judecata deja de cea mai inalta instanta din sistemul judiciar, adica ICCJ, dupa cum arata Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Aceasta reglementare nu este prevazuta de legea romaneasca, insa tratatele internationale ar trebui sa primeze, mai explica deputatul. Practic, explica Manolache, un complet al instantei supreme ajunge sa schimbe sentinte date de un alt complet al aceleiasi instante supreme in stat, prin judecatori de acelasi rang.
“Actuala reglementare creeaza posibilitatea unor situatii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *