Fitch reconfirma rating-ul Romaniei la “BBB-“, cu perspectiva stabila

Fitch reconfirma rating-ul Romaniei la “BBB-“, cu perspectiva stabila

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, miercuri, ratingul “BBB-” acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, subliniind ca riscurile privind cresterea economica sunt in scadere, iar Guvernul va respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an, potrivit NewsIn.
Fitch?a confirmat ratingul pentru datoria pe termen lung in moneda nationala la “BBB”, de asemenea cu perspectiva stabila. Agentia de rating a confirmat si calificativul F3 pentru datoriile pe termen scurt, precum si plafonul de tara “BBB+”.
Mentinerea Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii a avut in vedere atat perspectivele de crestere economica, cat si continuarea consolidarii fiscale, pe fondul angajamentului Guvernului de a continua acordurile cu institutiile financiare internationale.
Fitch a apreciat existenta unor rezerve externe semnificative ale Bancii Nationale a Romaniei, precum si faptul ca Guvernul Romaniei are la dispozitie sume de circa sase miliarde de euro din partea organismelor internationale, in conditiile in care datoria publica are o pondere relativ redusa in PIB (aproximativ 34%).
Agentia de evaluare financiara apreciaza ca o deteriorare continua in zona euro poate avea impact asupra comertului, investitiilor si fluxurilor financiare din Romania, ceea ce ar putea determina o modificare negativa a rating-ului. Nerespectarea tintelor fiscale asumate din cauza unei vointe politice reduse dupa alegerile din luna noiembrie ar putea pune, de asemenea, o presiune negativa asupra rating-ului.
Fitch a subliniat ca un impuls in implementarea reformelor structurale si de crestere economica ar putea conduce, pe termen mediu, la o modificare pozitiva a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *