FMI cere Spaniei sa taie salariile angajatilor din sistemul public

Mai multe demonstratii impotriva austeritatii au avut loc in Spania

Fondul Monetar International a cerut vineri Spaniei sa accentueze eforturile pentru reducerea ratei record a somajului, de 26,26%, printr-o actiune urgenta de creare de locuri de munca si crestere economica care sa includa si scaderea salariilor, ca alternativa la concedieri.
“Reformele trebuie sa mearga mai departe, prin imbunatatirea flexibilitatii interne a companiilor si stimularea oportunitatilor pentru someri”, potrivit raportului anual al FMI referitor la Spania, a patra mare economie din zona euro, relateaza AFP.
Fondul a subliniat ca somajul se afla la un nivel inacceptabil, iar perspectivele sunt dificile in Spania, care se afla in recesiune de doi ani.
Potrivit datelor oficiale publicate vineri, numarul somerilor a scazut in iulie pentru a cincea luna consecutiv, dar ramane la un nivel ridicat, de 4,7 milioane de persoane.
“Accentul trebuie pus pe o strategie de sustinere a pietei muncii, care sa permita cresterea economica, angajarile si nu concedierile”, potrivit raportului, care prefera reducerea salariilor decat a numarului de angajati.FMI, care estimeaza o rata a somajului de peste 25% pana in 2018, a facut deja acest apel la jumatatea lunii iunie, intr-o tara unde salariul minim este de 645 de euro.
Spania a lansat mai multe reforme in ultimii doi ani, pentru reducerea diferentei mari dintre numarul contractelor de munca pe o perioada nedeterminata si cel al contractelor temporare.
Cu toate acestea, probabilitatea de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *