FOCUS: Voiculescu, Hrebenciuc, Copos si Bica, printre cei care petrec sarbatorile dupa gratii

de Otilia Ciocan Publicat la: 24.12.2014 11:33 Ultima actualizare: 24.12.2014 11:34

Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Relu Fenechiu, George Copos, Sorin Rosca Stanescu, Ioan Avram Muresan, Catalin Voicu, Sorin Pantis si Alina Bica se numara printre cei care vor petrece sarbatorile de iarna ale lui 2014 dupa gratii.

Voiculescu este incarcerat la Penitenciarul Rahova, dupa ce in 8 august a fost condamnat la 10 ani de inchisoare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Fondatorul PC are 68 de ani, astfel ca, potrivit prevederilor legale privindu-i pe condamnatii la inchisoare de peste 60 de ani, el ar putea fi eliberat dupa ce executa o treime din pedeapsa.
Tot la Rahova sunt incarcerati alti doi condamnati din dosarul ICA: fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, care a primit sapte ani de inchisoare, si fostul director al institutului Gheorghe Mencinicopschi, care, la fel ca Voiculescu, ar putea fi eliberat, pe criterii de varsta, dupa ce executa o treime din pedeapsa.

La Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi va petrece Craciunul si Revelionul fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. La sfarsitul lui ianuarie, el a fost condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul cunoscut ca “Transformatorul”.Un alt fost demnitar aflat dupa gratii la sarbatorile de iarna de anul acesta este Ioan Avram Muresan, incarcerat la Baia Mare. 2014 este al treilea an la rand in care fostul ministru al Agriculturii face Craciunul si Revelionul in inchisoare. El este incarcerat din mai 2012, dupa ce a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri. In februarie 2013, el a primit alti trei ani de inchisoare, in dosarul “Caltabosul”. Alaturi de Muresan, in dosar a fost condamnat un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, care a fost eliberat conditionat, in februarie.
Fostul senator Sorin Rosca Stanescu este si el inchis, la Penitenciarul Jilava, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, in 7 octombrie, la doi ani si patru luni de inchisoare in dosarul Rompetrol. Si fostul ministru Pantis a fost condamnat in acest dosar, la doi ani si opt luni de inchisoare.
Fostul senator, vicepremier si finantator al Rapidului George Copos se afla la primele sarbatori de iarna dupa gratii, pe care le va petrece la Penitenciarul Rahova. Copos si alti sapte oameni de fotbal – Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristi Borcea – au primit, in martie, pedepse cu executare in dosarul transferurilor de jucatori. Dupa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare in acest caz, Copos a primit o alta, in august: patru ani de inchisoare in dosarul cunoscut cu numele de Loteria I. In 5 decembrie, magistratii de la Judecatoria Sectorului 5 au decis sa aplice un spor de pedeapsa de sase luni, in urma contopirii pedepselor primite de Copos in dosarele Loteria I si cel al transferurilor de jucatori, insa hotararea poate fi contestata. In penitenciar vor face sarbatorile si ceilalti oameni de fotbal condamnati in dosarul transferurilor.
Incarcerat la Poarta Alba, finantatorul Stelei, Gigi Becali, nu este nici el la primele sarbatori petrecute dupa gratii. Becali ispaseste o pedeapsa de trei ani si jumatate de inchisoare, dupa ce a fost condamnat, in 20 mai 2013, la trei ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii si a primit ulterior un spor de sase luni, dupa alte doua condamnari, in cazul “Valiza” si in dosarul sechestrarii celor care i-au furat masina.
Un alt fost senator, Catalin Voicu, va face sarbatorile in inchisoare, mai precis la Penitenciarul Gaesti. In 22 aprilie 2013, Voicu a primit sapte ani de inchisoare pentru luare de mita, iar la inceputul lunii noiembrie a fost trimis in judecata intr-un nou dosar de coruptie si risca, astfel, o noua condamnare.
Si fostii deputati Dan Pasat si Emilian Cutean vor sta dupa gratii de Craciun si Anul Nou. Pasat a fost incarcerat dupa ce a fost condamnat definitiv, in decembrie 2013, la trei ani de inchisoare pentru santaj si fapte de coruptie, iar Cutean are de executat cinci ani, pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, in perioada in care a condus …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *