Fondatorul “Facebookului rusesc” a parasit Rusia

Fondatorul VKontakte (VK), reteaua de socializare favorita a rusilor, care-l depaseste, in fosta URSS, pe concurentul sau american Facebook cu peste 100 de milioane de utilizatori, a dat asigurari ca nu intentioneaza sa revina in Rusia, dupa o zi de la acceptarea demisiei sale de catre VK.
Motivul este refuzul lui Durov de a preda FSB (serviciile secrete ruse) date persoanle ale organizatorilor grupului Euromaidan, care joaca un rol central in miscarea de contestare proeuropeana in Ucraina.
“Mi-e teama ca nu exista cale de intoarcere”, a declarat el pentru site-ul american TechCrunch, specializat in informatii despre sectorul tehnologic. “Nu dupa ce am refuzat in mod public sa cooperez cu autoritatile. Acestea nu ma pot suporta”, a adaugat el.
“Din nefericire, (situatia in Rusia) este incompatibila, in acest moment, cu afacerile pe Internet”, a adaugat Durov.In paralel, Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) a adoptat o serie de legi prezentate ca vizand sa lupte impotriva terorismului, dar care ar urma sa instituie un control mai amplu din partea autoritatilor asupra Internetului, unul dintre ultimele spatii ale libertatii de exprimare, intr-o tara in care presa este controlata de catre stat.
Bloggerii, vizati
Blogerii sunt primii vizati. Camera inferioara a Parlamentului rus a adoptat marti legi noi care le impun aceleasi obligatii ca presei.
Orice blogger al carui site are peste 3.000 de vizitatori pe zi este obligat sa anunte autoritatea de control a presei, Roskomnadzor, si sa pastreze toate datele timp de sase luni.
Bloggeri mai sunt obligati, intre altele, sa verifice veridicitatea informatiilor si sa anunte limita de varsta potrivita pentru vizitatori.
Cei care nu se conformeaza noilor obligatii risca o amenda de pana la 500.000 de ruble (10.000 de euro).
Roskomnadzor a dispus deja, in martie, blocarea a patru site-uri pe Internet critice fata de Kremlin, pentru “incitare la activitati ilegale”, inclusiv blogul principalului opozant al lui Vladimir Putin Aleksei Navalnii.
Acesta, plasat sub arest la domiciliu, a fost gasit vinovat, marti, de “defaimarea” unui deputat si a fost condamnat la plata unei amenzi in valoare de 30.000 de ruble (6.000 de euro).
Din cauza acestei condamnari, o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu suspendare – pronuntata in alt caz in care este acuzat de escrocherie pe care o denunta ca “montata” – risca sa fie transformata intr-o pedeapsa la inchisoare cu executare. Problema urmeaza sa fie reglementata ulterior.
Acest avocat cu un discurs cu accente nationaliste, care a devenit cunoscut denuntand pe Internet cazuri de coruptie, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *