Fondatorul retelei sociale Vkontakte a parasit Rusia
Pavel Durov, fondatorul Vkontakte, a plecat din Rusia la scurt timp dupa ce ar fi fost fortat sa paraseasca compania pe care a condus-o timp de mai bine de sapte ani, scrie Ars Technica. El sustine ca s-a simtit amenintat de oficialii rusi, indepartarea lui de la sefia companiei fiind o consecinta a dorintei autoritatilor de la Kremlin de a controla Internetul. Vkontakte (vk.com) este cea mai mare retea sociala din Rusia, fiind cunoscuta drept Facebook-ul rusesc.
Intr-un comentariu publicat recent pe reteaua Vkontakte, Pavel Durov a declarat ca eliminarea sa din companie nu a fost legitima.
Acuzand o limitare a puterilor sale in urma schimbarii actionariatului companiei, Pavel Durov si-a dat demisia din functia de director general pe 1 aprilie. Dupa doua zile si-a schimbat decizia, motivand ca plecarea ar fi fost un act de tradare fata de comunitatea si valorile pe care le-a aparat. Actionarii Vkontakte nu au luat in considerare razgandirea sa si, in data de 21 aprile, au hotarat ca Pavel Durov nu mai este seful Vkontakte.
Potrivit TechCrunch, Pavel Durov a parasit Rusia si nu mai are de gand sa se intoarca in tara, cel putin in viitorul apropiat. Se pare ca evenimentele recente din Rusia, dar si din cadrul companiei Vkontakte, l-au facut sa isi schimbe intentia de a ramane in tara, intentie pe care si-a exprimat-o intr-un articol din 11 martie in care a enumerat sapte motive care fac din Rusia o tara atractiva pentru tineri. Acum, la o luna distanta, Pavel Durov are de gand sa “porneasca” o retea sociala mobila in strainatate, spunand ca Rusia nu mai este un loc bun pentru antreprenorii din domeniul Internetului.
Vkontakte si guvernul rus
Vkontakte este, in prezent, controlata de doi dintre cei mai bogati afaceristi rusi: Igor Sechin si Alisher Usmanov. Pavel Durov a lasat sa se inteleaga ca cei doi ar fi apropiati ai lui Vladimir Putin si, ca urmare, reteaua Vkontakte ar fi acum dirijata de stat (The Moscova Times). Mai mult, Igor Sechin si Alisher Usmanov au functii importante in cadrul gigantilor care au in “arenda” o mare parte din resursele de petrol si gaze ale Rusiei.
Igor Sechin, considerat de unii drept om de incredere al lui Vladimir Putin, se afla la conducerea companiei petroliere cu capital majoritar de stat Rosneft, principala firma producatoare de petrol si produse petroliere din Rusia. In acelasi timp, Alisher Usmanov conduce sucursala responsabila de investitii si dezvoltare a Gazprom, numita Gazprominvestholding.
Potrivit Wall Street Journal, Mail.ru, companie al carei coproprietar este Alisher Usmanov, are 40% din Vkontakte, iar Megafon, care ar fi controlata tot de Alisher Usmanov, a cumparat la inceputul anului de la Pavel Durov ultimele actiuni ale acestuia, mai precis 12% din companie. Mail.ru este cel mai mare jucator pe piata rusa de Internet, iar Megafon este al doilea furnizor de telefonie mobila din Rusia.
Despre Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, se mai poate spune ca, in afara Vkontakte, si-a manifestat interesul in afacerile din domeniul IT prin cumpararea unor actiuni ale unor companii ca Twitter, Groupon sau Facebook – la acesta din urma detine 10% din actiuni. Alisher Usmanov mai are aproape 30% din clubul de fotbal Arsenal si este presedintele Federatiei Internationale de Scrima.
Conflictul dintre Pavel Durov si oficialii rusi
Una dintre cauzele conflictului dintre Pavel Durov si guvernantii rusi ar fi refuzul fostului sef al Vkontakte de a oferi statului datele personale ale celor care isi exprima opiniile politice pe reteaua sociala. Se pare ca presiunea autoritatilor ruse in acest sens a crescut in ultima perioada, asta dupa ce in decembrie 2013 Pavel Durov a anuntat intr-un comentariu pe profilul personal ca nu a dat curs solicitarilor de a preda informatii despre comunitatiile online care sustin revendicarile Euromaidanului. La acel moment, Pavel Durov si-a motivat refuzul spunand ca legea rusa nu se aplica si Ucrainei si ca nici nu ar fi corect fata de utilizatorii ucraineni daca el ar oferi datele lor oficialilor de la Kremlin.
Daca pentru multi Pavel Durov pare acum un disident care a condus o platforma web ce a permis exprimarea libera, pentru altii el a fost seful unuia dintre cele mai …