Ford s-ar putea retrage de la Craiova

Ford s-ar putea retrage de la Craiova

Producatorul american de automobile Ford ar putea renunta la contractul de achizitie al Automobile Craiova daca pana in martie-aprilie 2008 Comisia Europeana nu va da aviz favorabil privatizarii intreprinderii craiovene. “Ford a stabilit primavara anului viitor ca moment limita pentru inceperea activitatii la Craiova. Probabil martie-aprilie va fi un termen rezonabil in obtinerea avizului de la Comisia Europeana ar fi martie-aprilie”, a declarat ieri Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare a Automobile Craiova. Contactat de Gandul, vicepresedintele pentru dezvoltare al Ford, Len Meany, nu a vrut sa faca niciun comentariu la declaratia lui Vladescu.

Bruxelles-ul a deschis o investigatie cu privire ajutoarele de stat acordate fabricii de la Craiova si a cerut Romaniei sa suspende orice sprijin ce nu a fost in prealabil notificat. Vladescu, care pana acum cateva zile a ocupat scaunul de secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, a spus ca investigatia declansata de Comisia Europeana este cauzata de o lipsa de comunicare, sustinand ca prevederile contractului de privatizare, semnat luna trecuta la Frankfurt, nu incalca reglementarile comunitare in domeniul ajutorului de stat. Acesta a afirmat ca Executivul roman a transmis in aceasta saptamana Comisiei raspunsuri la un prim set de intrebari ale Bruxelles-ului referitoare la privatizarea Automobile Craiova si a spus ca pana pe 10 noiembrie va fi trimis raspunsul oficial al Romaniei la observatiile Comisiei.

Comisarul european Leonard Orban a declarat saptamana trecuta la Bucuresti ca a solicitat colegiului Comisiei Europene sa urgenteze cazul Automobile Craiova si a cerut autoritatilor romane sa nu faca presiuni la Bruxelles pentru a scoate o decizie favorabila Romaniei. Orban a estimat ca investigatiile Comisiei Europene pot dura 6-7 luni. Oficialii de la Bruxelles sustin Romania a pus cateva conditii la privatizare companiei americane, fapt ce a dus la un pret de vanzare al fabricii, 57 milioane de euro pentru 72,4% din capitalul social, considerat mic de Comisie. In contractul de privatizare se stipuleaza realizarea a minumum 200.000 de autovehicule in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activitatii curente timp de patru ani si pastrarea fostilor angajati ai Automobile Craiova.

Referindu-se la criticile Comsiei Europene, Sebastian Vladescu a tinut sa precizeze ca General Motors, competitorul Ford, in procesul de privatizare, nu a contestat procedura si nici rezultatul final. “General Motors ar fi fost primii care trebuia sa conteste licitatia, dar nu au avut nicio observatie. Inclusiv ambasadorul american a felicitat Romania pentru aceasta privatizare si transparenta procesului”, a declarat Vladescu. In urma declansarii investigatiei la Automobile Craiova, Parlamentul Romaniei a decis suspendarea dezbaterilor la proiectul de lege privind privatizarea, transmis de Guvern la finele lunii trecute. In situatia in care afacerea Ford cade, Romania va fi vaduvita de cea mai mare investitie directa pe care o firma americana o face aici, adica 675 milioane de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *